Volledig scherm
© REUTERS

Onderhandelingen over meerjarenbegroting Europese Unie mislukt, top afgebroken

De leiders van de Europese Unie zijn er niet in geslaagd een deal te sluiten over een nieuw meerjarig begrotingsbudget. Dat meldt een woordvoerder van EU-president Charles Michel. De onderhandelingen zijn vanavond afgebroken. ,,We hebben meer tijd nodig.’’

De EU-leiders waren net - na veel uitstel en overleg - met zijn allen bijeen gekomen, maar pogingen van Michel de uiteenlopende standpunten van de 27 lidstaten te overbruggen zijn mislukt. ,,Het is heel ingewikkeld door het vertrek van de Britten uit de EU waardoor een gat van 60 tot 75 miljard euro is ontstaan’’, aldus Michel op een persconferentie naderhand. 

De impasse ontstond omdat Nederland en zijn drie andere ‘zuinige’ bondgenoten Denemarken, Zweden en Oostenrijk hun poot stijf houden. De ‘Vrekkige Vier’ willen geen verhoging van het budget en houden vast aan de jaarlijkse korting op hun afdracht. Veel andere landen willen juist een hogere begroting en minder kortingen op landbouwsubsidies en op fondsen voor regionale ontwikkeling.

Volgens Michel was de reünie met de regeringsleiders ‘nuttig en nodig’. ,,Ik snap dat alle lidstaten eigen belangen hebben en de leiders rekening moeten houden met hun parlementen en burgers. Maar we moeten doorgaan, er is geen keuze. Zoals mijn oma zei: om te slagen, moet je proberen.’’

Afdracht mag niet stijgen

Quote

Er zit ruimte in het budget over zeven jaar, daar moet uit te komen zijn

Premier Rutte

Michel heeft een voorstel op tafel gelegd waarin de EU-begroting voor de komende 7 jaar stijgt naar 1,07 procent. Voor Nederland zou dit betekenen dat de jaarlijkse afdracht aan Brussel in 2027 met twee miljard euro extra toeneemt, mede doordat Nederland de korting die het nu nog krijgt uiteindelijk zou verliezen. Onacceptabel, vindt Rutte, die eerder al zei dat dat voorstel nooit de eindstreep zou halen. ,,Het voorstel dat er nu ligt gaat het nooit worden”, aldus de premier. ,,Het eindresultaat telt en niet de snelheid van de onderhandelingen.”

Rutte noemt het ‘geen ramp’ dat de onderhandelingen zijn mislukt. ,,De vorige keer zijn we er ook niet in een paar maanden uitgekomen’’, aldus Rutte. Hij vond de gesprekken moeizaam verlopen. ,,De verschillen tussen de 27 lidstaten waren te groot.” Volgens de premier zijn de problemen wel ‘oplosbaar’. ,,Er zit ruimte in het budget over zeven jaar, daar moet uit te komen zijn.’’

Douanerechten

Een aantal elementen uit een document dat vanavond uiteindelijk op de centrale onderhandelingstafel kwam had hem aangenaam verrast. ,,Daarin stond een aantal interessante zaken voor Nederland, ook over kortingen, maar dat stuk is door 17 lidstaten van tafel geveegd’’. In het document werd ook gesuggereerd Nederland een aantal jaar extra inkomsten uit douanerechten te gunnen. Volgens Rutte was dat geen insteek van Nederland maar kwam het idee uit de koker van ‘technische mensen uit de Europese Commissie’.

De onderhandelingen gaan waarschijnlijk in maart verder op een extra top. De komende dagen en weken zal er volgens Michel al veel informeel overleg plaatsvinden. ,,We gaan kijken hoe we in de toekomst een akkoord kunnen vinden. Ik heb er vertrouwen in dat dat mogelijk is.’’

  1. Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Britse vrouw (45) voor 22ste keer moeder geworden: ‘Doodeng om nu in ziekenhuis te bevallen’

    Sue (45) en haar 49-jarige echtgenoot Noel Radford uit Groot-Brittannië zijn dit weekend de trotse ouders geworden van hun tweeëntwintigste kind: een meisje dat na een bevalling van circa 10 uur ter wereld kwam. Het grootste en vruchtbaarste gezin van Engeland, wonend in het kuststadje Morecambe, is volgens eigen zeggen superblij met de kerngezonde baby die geheel tegen de zin van de moeder in, in het ziekenhuis werd geboren.
  2. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”