Volledig scherm
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. © AP

Noorse politie: miljonairsvrouw is vermoord, ontvoering was mogelijk nep

De Noorse politie gaat ervan uit dat de verdwenen miljonairsvrouw Anne-Elisabeth Falkevik Hagen is vermoord. Dat maakte de politie vandaag bekend. Tot nu toe werd uitgegaan van een ontvoering, maar dat is volgens de politie inmiddels geen zekerheid meer.

Omdat er al lang geen contact met de ontvoerders is geweest en sinds haar verdwijning geen bewijs is gekomen dat ze nog leeft, behandelt de politie de zaak nu als moord. De politie houdt rekening met de mogelijkheid dat een ontvoering is gefingeerd om de moord te verdoezelen.

De toen 68-jarige Hagen verdween op 31 oktober vorig jaar uit haar huis in Lørenskog, bij Oslo. Er werd een briefje gevonden waarop beschreven stond wat er met Hagen zou gebeuren als niet een grote som aan losgeld betaald zou worden. Het is niet duidelijk wat er precies op het briefje stond, maar de politie stelde wel dat het om zeer ernstige bedreigingen ging. 

Volledig scherm
Het huis waaruit Hagen op 31 oktober vorig jaar verdween. © EPA

De familie meldde dat er sinds de ontvoering twee keer moeizaam contact is geweest met de ontvoerders, die vermoedelijk om negen miljoen euro losgeld in de vorm van cryptomunteenheid munero vroegen. Er werd geen bewijs geleverd dat de vrouw nog leefde, hoewel daar wel om werd gevraagd. Het laatste contact was in februari. 

De vrouw is de echtgenote van investeerder Tom Hagen, die tot de tweehonderd rijkste mensen in Noorwegen behoort. Hij verdiende zijn kapitaal als eigenaar van elektriciteitscentrales en als belegger in onroerend goed. Volgens het Noorse persbureau NTB is het vermogen van Hagen een slordige tweehonderd miljoen euro.

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.