Volledig scherm
Het noordelijkste plaatsje ter wereld, het Canadese Alert, zet een warmterecord neer: 21 graden. © AFP

Noordelijkste plaats ter wereld breekt warmterecord: 21 graden Celsius

In Alert, de noordelijkste Canadese legerbasis, is een temperatuur van 21 graden gemeten. Een record, aldus meteorologen. De schaarse bewoners van deze buitenpost hebben nog nooit eerder zo'n hoge temperatuur geregistreerd.

Quote

Dit soort temperatu­ren kun je niet afdoen als iets zonder een aspect van klimaatver­an­de­ring

David Phillips, Environment Canada

Canadese media wijzen erop dat het begin deze week warmer was in Alert dan in het westelijke British Columbia dat bekendstaat om zijn zachte klimaat. De gemiddelde temperatuur in juli in Alert is normaal gesproken 7 graden. Alert ligt vlak boven Groenland en slechts 900 kilometer van de Noordpool.

Volgens Canadese meteorologen is de warmte in het noordelijke territorium Nunavut een gevolg van meerdere factoren, inclusief een luchtstroom die vanuit het zuidoosten van de VS toevallig haar weg naar het noorden heeft gevonden.

,,Statistisch gezien is dit behoorlijk fenomenaal’’, zegt Armel Castellan, een weerkundige van het Canadese ministerie van Milieu. ,,Het is één voorbeeld tussen honderden en honderden andere records die door de opwarming van de aarde worden gebroken.’’

Smeltend poolijs

David Phillips van de Canadese weer- en milieuorganisatie ‘Environment Canada' wijst erop dat recente veranderingen in de baan van stroken met sterke wind boven de atmosfeer, de jetstream, een rol spelen. Voorts wordt het smeltend poolijs als een oorzaak genoemd.

Phillips wil niet één speciale oorzaak benoemen, maar hij verwijst wel naar klimaatschommelingen: ,,Met temperaturen die je nog niet eerder hebt geconstateerd, kun je dit niet afdoen als iets zonder een aspect van klimaatverandering.”

De militaire basis Alert is de meeste noordelijke bewoonde plaats ter wereld en ligt circa 4150 kilometer ten noorden van de Canadese hoofdstad Ottawa en meer dan 1100 kilometer verwijderd van het vasteland van het continent Amerika.