Volledig scherm
Een van de eerdere recente raketlanceringen van Noord-Korea. Zaterdag vuurde het land opnieuw twee korteafstandsraketten af. © AFP

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af

Noord-Korea heeft zaterdagochtend opnieuw ,,ongeïdentificeerde projectielen’’ afgeschoten. Die zijn terechtgekomen in de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van militaire informatie. 

De projectielen werden gelanceerd vanuit de oostelijke provincie Hamgyŏng-namdo. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN gaat het om korteafstandsraketten. De lancering volgt op een aantal eerdere rakettesten die het regime in Pyongyang heeft uitgevoerd.

Noord-Korea heeft het aantal raketproeven opgevoerd nadat gesprekken met de Verenigde Staten over de ontmanteling van het kernprogramma van Pyongyang op niets zijn uitgelopen. Ze zouden ook bedoeld zijn als waarschuwing aan Zuid-Korea en de VS vanwege hun gezamenlijke militaire oefeningen.

Het is de negende serie lanceringen sinds mei, na een lange onderbreking van de proeven sinds 2017. Vrijdag zei een topdiplomaat van het geïsoleerde land dat Noord-Korea klaar is voor zowel een dialoog als een confrontatie met de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde gelaten op de jongste rakettest. ‘Hij test graag raketten’, zei hij over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woonde eerdere raketproeven persoonlijk bij. © AFP