Nieuwe beelden tonen hoe aanslagpleger Sri Lanka overvolle kerk binnenloopt

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van een van de aanslagplegers in Sri Lanka. Daarop is te zien hoe een zelfmoordenaar met een rugzak de Sint-Sebastiaankerk in Negombo binnengaat en stilstaat tussen de kerkbanken. Daarna volgt een flits.

De beelden van verschillende camera's werden uitgezonden door verschillende Sri Lankaanse televisiezenders. Op de beelden is te zien hoe een jongeman met baard de kerk nadert. Hij draagt een rugzak, spreekt een man met een kindje aan en vervolgt zijn weg naar de Sint-Sebastiaankerk.

Daarna is te zien hoe hij langs de grote kerkzaal loopt en de ruimte daarna binnenstapt door een van de zijdeuren. De kerk is vol. Er is een paasviering aan de gang, alle banken zijn gevuld. De man staat even stil tussen de kerkgangers. Hij wacht. Dan volgt een grote flits.

Dodelijk

Volgens kardinaal Malcolm Ranjith, de aartsbisschop van hoofdstad Colombo, kwamen 110 mensen om in de kerk. Het was daarmee de dodelijkste van de serie bijna gelijktijdige aanslagen op in totaal drie kerken en vier hotels. Het totale dodental is vandaag opgelopen tot 321. Vijfhonderd mensen raakten gewond.

Volgens de autoriteiten zijn de bomaanslagen op zeven plekken uitgevoerd door minstens zeven zelfmoordenaars. Veertig personen zijn inmiddels opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Er wordt gewezen naar de radicaal-islamitische groeperingen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) en Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI), die achter de aanslagen zouden zitten, mogelijk met hulp vanuit het buitenland. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid van de aanslagen zojuist op via het eigen persbureau Amaq, zonder daarvoor bewijzen aan te leveren.

Sky News on Twitter

CCTV footage has emerged of a suspected suicide bomber entering St Sebastian's Church in Sri Lanka moments before an explosion. More on this footage here: https://t.co/1bAcNa0LbH https://t.co/aZgzgooqxI

Volledig scherm
© Screenshot

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier