New York kweekt miljoenen oesters om kust te beschermen en water te zuiveren
Toen Nederlanders New York stichtten, beschermden enorme oesterbanken Manhattan tegen overstromingen. New Yorkse tieners kweken nu opnieuw oesters die de stad helpen behoeden voor de stijgende zeespiegel.
Zo veel oesters in de haven dat hun schepen vastliepen - de Nederlandse avonturiers die in de 17de eeuw Nieuw Amsterdam stichtten, nu New York, stuitten op wat bijna de helft van de oesterpopulatie in de wereld was. De lokale bevolking, de Lenape-indianen, at ze gewikkeld in zeewier. De nieuwkomers hoopten vergeefs op parels, raakten begeesterd door de smaak en begonnen de internationale handel die van New York oesterhoofdstad van de wereld maakte. Waar nu hotdogkramen staan, stonden ooit oesterkarren.
,,In honderd jaar was alles opgegeten,” vertelt Pete Malinowki, zoon van een oesterkweker die als directeur van het Billion Oyster Project probeert de oester terug te brengen naar de New Yorkse haven. Vervuiling was de doodsteek voor het schelpdier - de rivieren rond New York waren tot in de jaren 70 een open riool. Maar inmiddels is het water rond de stad een stuk schoner en kan de oester er weer in overleven.
Bescherming
Een miljard wil Malinowski er kweken. Oesters zijn een essentieel onderdeel van een gezond watermilieu, en helpen om andere soorten terug te halen naar de ooit zo giftige haven. Ze filteren bovendien het havenwater - één volwassen oester kan bijna 200 liter water per dag zuiveren. Daarbij vormen ze stevige bedden die de kustlijn beschermen tegen erosie en hoog water. Sinds orkaan Sandy de stad in 2011 toetakelde, probeert New York beter voorbereid te zijn op noodweer. Een door Nederlandse waterexperts opgezet herstelprogramma gebruikt nu oesters om waterkeringen te verstevigen.
Als ze een jaar, twee jaar buiten overleven, gebruiken we die oesters om te paaien
Zo groot als ze waren toen New York nog Nieuw Amsterdam was, zegt Malinowski, kunnen de oesterbanken onmogelijk weer worden - dat duurt honderden jaren. ,,Maar oesters kunnen deel zijn van een geïntegreerde oplossing voor bescherming van de kust”, zegt hij. ,,Ze spelen een kleine, maar significante rol.”
Ook omdat het oesterproject jonge New Yorkers meer bij het water betrekt, en hen bewuster maakt van de riscio’s van klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Daar ontbreekt het aan, sinds de haven zo vervuild raakte dat stadsbewoners er vooral van weg bleven. In 1927 werd oestervissen verboden, omdat lokale oesters ervan werden verdacht cholera en tyfus te verspreiden. ,,Heel veel New Yorkers wonen op loopafstand van het water, maar ze hebben helemaal niet het gevoel dat ze in een havenstad wonen”, weet Malinowski.
Kweken
Behalve dan de leerlingen van de Havenschool op Governors Island, een eilandje tussen Manhattan en Brooklyn. Zij kweken oesters tot ze sterk genoeg zijn om in de natuur te overleven. Edward Charlemagne (17) laat zien hoe dat gaat: in een tank met water dat de temperatuur heeft van het havenwater in juni, zodat de oesters beginnen zich voort te planten. ,,Als ze een jaar, twee jaar buiten overleven, gebruiken we die oesters om te paaien, zodat we weten dat ze sterk dna hebben”, legt de tiener uit.
In het wild hechten oesterlarven zich aan een schelp van een volwassen oester. In de tank in het klaslokaal van Edward, is dat een schelp uit de keuken van een New Yorks restaurant. Malinowski en zijn team halen lege oesterschelpen op bij tachtig restaurants in de stad, om er babyoesters in te laten groeien tot ze sterk genoeg zijn om te overleven in een van de kunstmatige oesterbedden in de stad, deels aangelegd op kapotgeslagen toiletpotten uit New Yorkse scholen.
Er zijn inmiddels 28 miljoen oesters uitgezet. Belangrijk: ze zijn niet eetbaar. De New Yorkse wateren zijn niet meer gevaarlijk, zegt Malinowski, ‘op de meeste dagen’. Als het regent, vermengt de inhoud van het riool zich nog steeds met rivierwater. Vissen voor consumptie is verboden. Het stadhuis kijkt dan ook wat argwanend naar de oesterkwekers. Ze hebben een dagtaak aan het aanvragen van vergunningen voor nieuwe oesterbanken. ,,Men is bang dat mensen de oesters uit de rivier gaan halen en opeten”, denkt Malinowski. ,,Maar ze hebben een belangrijkere taak.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
UPDATE
VS: strengere sancties voor Noord-Korea na rakettesten
De Verenigde Staten willen Noord-Korea strengere sancties opleggen in reactie op de drie rakettesten van het land op woensdag. De Amerikanen brengen een resolutie daartoe in de VN-Veiligheidsraad in stemming, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris. De stemming vindt donderdag plaats, bevestigt de VN. De kans bestaat dat China en Rusland hun veto uitspreken tegen extra sancties voor het verarmde communistische land. -
PREMIUMSCHIETPARTIJ VS
Zoveelste president vol afschuw over wapengeweld, maar er verandert vast niks
Weer is er een dodelijke schietpartij in de VS en weer spreekt iedereen er zijn afschuw over uit. De kans dat er iets verandert lijkt echter klein. Het wapenbezit verdeelt zowel de samenleving als de politiek. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
met video
Trump spreekt op wapenlobbycongres, drie dagen na bloedbad in Texas, gouverneur komt niet
In Texas gaat het jaarlijkse wapenlobbycongres van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) van start. Op het programma staan toespraken van onder anderen voormalig president Donald Trump en de Republikeinse senator Ted Cruz.
-
Brussel uit forse kritiek: veel problemen in Nederland
Congestie op de weg, het spoor en in de lucht, veel te veel koeien, een hardnekkige woningcrisis die tot loodzware hypotheekschulden dwingt en ook nog ongeveer hekkensluiter duurzame energie: Nederland, aldus Brussel, zwelgt in de probleemdossiers. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
‘Plas ophouden bij Belgische festivals door tekort aan toiletten’
Er zijn in België te weinig chauffeurs om mobiele toiletten naar festivals en evenementen te brengen, blijkt uit een rondvraag door Belgische media. ,,We zullen sommige organisatoren moeten teleurstellen, want we geraken er niet.”