Nederlandse trainers in Erbil in Irak leiden pelotons Koerdische Peshmerga-strijders op.
Volledig scherm
Nederlandse trainers in Erbil in Irak leiden pelotons Koerdische Peshmerga-strijders op. © ANP

Nederlandse trainingsmissie in Irak opgeschort om dreiging

De Nederlandse trainingsmissie in het Iraakse Erbil is opgeschort vanwege dreiging. Dat meldt het ministerie van Defensie. De militairen mogen al sinds zondagavond de poort niet meer uit. Het is onduidelijk wat de dreiging precies is. 

Het besluit tot opschorting van de trainingsmissie is genomen door de commandant van de internationale coalitie. De woordvoerder kan niet verder ingaan op dreigingen. Volgens Duitse media zijn er indicaties over mogelijke aanvallen gesteund door Iran. 

Het is onduidelijk of het tijdelijk stil leggen van de missie te maken heeft met het besluit van de Amerikanen om zoveel mogelijks ambassademedewerkers uit Erbil weg te halen.  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen officiële reden voor het vertrek, maar ook hier zijn de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran mogelijk de oorzaak.  

De trainingsmissie is onderdeel van de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak. Enkele tientallen Nederlandse militairen helpen onder meer bij de opbouw van het leger. In het noorden leiden zo'n vijftig militairen Koerdische collega’s op. Ook zijn er twintig militairen ingezet voor de NAVO-trainingsmissie, die in het najaar begon. In Bagdad trainen commando’s Iraakse special forces. Het gaat om drie tot twaalf man. Die missie gaat vooralsnog wel gewoon door. 

Het komt vaker voor op missies dat militairen tijdelijk een kamp niet mogen verlaten in verband met een dreiging. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook met enige regelmaat in Afghanistan, waar Nederlandse militairen hoge officieren van het leger en de politie trainen.