Het Faakmeer is erg in trek bij toeristen.
Volledig scherm
Het Faakmeer is erg in trek bij toeristen. © RV

Nederlandse toerist redt Belg (70) van verdrinkingsdood in Oostenrijk

Een Nederlandse toerist (56) heeft een Belgische man gisterenmiddag van de verdrinkingsdood gered in Oostenrijk. De Belg was aan het zwemmen in het Faakmeer in de deelstaat Karinthië, toen hij door een nog onbekende oorzaak in de problemen raakte.

De Nederlander werd gealarmeerd door geroep van de Belgische man. Volgens de lokale nieuwssite 5 Minuten zwom hij meteen naar de plaats waar de Belg was ondergegaan en begon hij te zoeken. Hij vond de man op een diepte van ongeveer 5 of 6 meter. Volgens de politie zou het slachtoffer enkele minuten onder geweest zijn.

Reanimatie

Met de hulp van een aantal andere badgasten slaagde de Nederlander erin om de Belg aan land te brengen. Daar werd meteen gestart met de reanimatie. Die werd uitgevoerd door een arts uit Villach – een stadje van 60.000 inwoners dat ten noordwesten van het meer ligt – en enkele redders die toezicht hielden aan het Faakmeer, dat in het zuiden van Oostenrijk ligt, niet ver van de Sloveense grens.

De reanimatie werd vervolgens overgenomen door de hulpdiensten, die massaal uitrukten. Onder meer de reddingsdienst op het water van het Faakmeer, de brandweer en de politie kwamen ter plaatse. Nadat de Belg stabiel was, werd hij meegenomen naar het ziekenhuis in Villach voor verzorging. Het is niet bekend hoe hij er intussen aan toe is. 

Het Faakmeer is erg in trek bij toeristen. Met zijn oppervlakte van 2,2 vierkante kilometer is het meer het op vijf na grootste van Karinthië. Het is vooral bekend om zijn heldere turquoise water en populair bij zwemmers en vissers.

 1. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.
 2. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.