Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje

update/videoVijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.

Getuigen sloegen direct alarm bij de hulpdiensten. Die waren binnen enkele minuten ter plekke en brachten het gezin naar het ziekenhuis, meldt de Spaanse krant Información. Een van de slachtoffers heeft volgens Spaanse media een been gebroken. De overige gezinsleden zijn lichtgewond geraakt. 

Grote delen van Spanje zijn de afgelopen dagen getroffen door noodweer. Regen, wind en sneeuw veroorzaken veel overlast. Hulpdiensten roepen al een tijdje op het gevaar vooral niet op te zoeken en zoveel mogelijk binnen te blijven. Een advies dat door het betreffende Nederlandse gezin niet is opgevolgd. 

Slachtoffers

Noodweer teistert de kust van Valencia.
Volledig scherm
Noodweer teistert de kust van Valencia. © AFP

Boosdoener van het onstuimige weer is de storm Gloria die over de gebieden trekt. Door het noodweer vielen al drie doden, meldt El País vandaag. Een man overleed in de plaats Ávila nadat hij op zijn hoofd werd geraakt door een rondvliegende dakpan. Een andere man kwam in de provincie Asturië om het leven toen hij werd aangereden terwijl hij zijn sneeuwkettingen aan het bevestigen was en een dakloze vrouw stierf in een park in de gemeente Gandia, onder Valencia, tijdens haar slaap.

Door het extreme weer zijn ook veel vluchten vertraagd. Daarnaast zijn veel scholen dicht, zijn meerdere wegen niet toegankelijk en zitten veel Spanjaarden zonder stroom. Spanje heeft gisteren en vandaag voor verschillende regio’s code rood afgegeven. Het vliegveld van Alicante-Elche is grotendeels gesloten en weerdiensten waarschuwen voor golven van acht meter hoog, windstoten van 120 kilometer per uur en extreme hoeveelheden neerslag. Langs de kust en in de binnenlanden rond Alicante en Valencia kan de komende dagen een pak sneeuw van 20 centimeter vallen.

Noodweer op het strand van Barcelona.
Volledig scherm
Noodweer op het strand van Barcelona. © EPA
  1. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.