'Nederland medeschuldig aan massale olifantenslachting'
Nederland zit tot over zijn oren in de illegale ivoorhandel en maakt zich daarmee direct medeplichtig aan de massaslachting van olifanten in Afrika. Dat zeggen het wereldwijde netwerk Avaaz en actiegroep Elephant Action League op basis van wetenschappelijk onderzoek, dat ze begin volgende maand publiceren.
De twee organisaties kochten eerder dit jaar in Nederlandse antiekwinkels en op Marktplaats ivoren kunstvoorwerpen op en lieten de universiteit van Oxford daarop een ouderdomsonderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat 68 procent van het onderzochte ivoor van na 1947 dateert en dus helemaal niet verhandeld had mogen worden. In Duitsland, aldus een soortgelijk onderzoek, gaat het om ongeveer de helft van het verhandelde ivoor.
De uitkomsten zijn koren op de molen van D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy, die zich al jaren inzet voor de Afrikaanse olifant. ,,Dit is het wetenschappelijke bewijs dat er ook in Nederland op grote schaal gerotzooid wordt en je de illegale ivoorhandel alleen kunt aanpakken met een totaalverbod.”
Machteloos
Het nu geldende semiverbod – geen nieuw, wel oud ivoor – functioneert niet en werkt alleen maar stroperij in de hand, aldus Gerbrandy twee weken geleden al. Hij zei toen ook, maar op dat moment nog zonder zijn stelling cijfermatig te kunnen onderbouwen, dat de douane en andere opsporingsdiensten machteloos staan zolang de handel in oud ivoor legaal blijft.
Louche handelaren kunnen immers nieuw ivoor met theebaden in een oogwenk laten ‘verouderen’. Om vervolgens onderscheid te kunnen maken tussen oud en kunstmatig verouderd ivoor is radiocarbon onderzoek nodig zoals dat nu door de universiteit van Oxford is uitgevoerd. ,,Maar dat is zo kostbaar en tijdrovend dat dit voor opsporingsdiensten geen oplossing is”, aldus campagnedirecteur Bert Wander van Avaaz.
Voor de handel in ivoor dat van vóór 1947 dateert is zelfs geen certificaat vereist, en dat maakt de legale handel in oud ivoor tot ideale dekmantel om ook jonger ivoor te verhandelen. Van de beeldjes die Avaaz in Nederland heel makkelijk aankocht waren er drie van ivoor dat stamde uit de jaren ’90, één van de onderzochte objecten was van ivoor van een olifant die in 2000/2003 nog over de savannes liep. ,,Of zelfs daarna nog. Het radiocarbon onderzoek vertelt niet wanneer de olifant stierf, maar wanneer zijn ivoor werd gevormd. Het moment van zijn dood kan jaren of zelfs decennia later zijn”, aldus Wander.
Die kanttekening is van belang, vindt hij, gezien de hoge leeftijd die olifanten kunnen bereiken.
Crowdfunding
Avaaz en Elephant Action League deden hun onderzoek in tien EU-lidstaten en bekostigden dat met een crowdfunding actie onder 56.000 Avaaz-leden. Het moment voor de publicatie is strategisch gekozen, want de Europese Commissie beslist eind juli of het toch niet beter is de lidstaten een totaalverbod op ivoor voor te stellen.
,,Frankrijk en Engeland zijn daar al mee bezig, maar Nederland niet omdat er te weinig bewijs zou zijn dat de handel in antiek en gesmokkeld ivoor dooreen zou lopen”, aldus Gerbrandy. ,,Dat verhaal gaat dus met deze studie niet langer op. Nederland moet zijn verzet staken en Brussel moet met een keihard verbod komen in plaats van met aanbevelingen. Eén land dat niet meedoet en je hele systeem is zo lek als een mandje.”
Wander op zijn beurt: ,,Europa en Nederland hebben een leidende rol als het gaat om eerlijke handel, maar met hun ivoorhandel ondermijnen ze die. De resultaten van onze studie bevestigen dat in Nederland verkocht ivoor het afslachten van olifanten in Afrika aanjaagt. Hoeveel meer moeten er nog sterven voordat deze in bloed gedrenkte handel stopt?”
Uitsterven
Dat vragen ook de meer dan één miljoen Europese burgers zich af die Brussel begin dit jaar al opriepen tot een Europees totaalverbod op ivoorhandel. De petitie kreeg dit voorjaar steun van meer dan 30 Afrikaanse landen en drie Afrikaanse staatshoofden. De soort, vinden zij, is ernstig in gevaar. In honderd jaar tijd is het aantal in het wild levende Afrikaanse olifanten teruggelopen van tien naar minder dan een half miljoen, door stroperij gaan er – afhankelijk van de bron - elk jaar nog steeds 30- à 50.000 voor de bijl. Al Qaeda-achtige terreurgroepen jagen erop met helikopters en oorlogswapens en financieren zo hun terreuracties.
Als het zo doorgaat, aldus Wander, dan maken huidige generaties nog mee dat de laatste in het wild levende Afrikaanse olifant wordt afgeslacht. Zeker als oudere olifanten worden gedood, zegt Avaaz in zijn documentatie, gaat het snel: hun ervaring is cruciaal om de rest van de kudde in leven te houden.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de resultaten van EU-onderzoek afwachten voordat ze reageert. ,,De EU doet nu onderzoek naar de handel in ivoor binnen de EU'', aldus een woordvoerster. ,,Dit onderzoek gaat over de vraag of de handel in ivoor binnen de EU bijdraagt aan stroperij of illegale handel. Het EU-onderzoek en deze nieuwe gegevens worden bestudeerd en we komen dan zo snel mogelijk met een reactie.''
Europa grootste ivoorexporteur
Europa en binnen Europa het Verenigd Koninkrijk zijn wereldwijd de grootste legale ivoorexporteur, maar spelen ook een belangrijke rol in de illegale handel: alleen al tussen 2011 en 2014 rapporteerden de lidstaten rond 4500 inbeslagnames. Ondanks beperkende maatregelen in een belangrijk afnameland als China, is de illegale wereldhandel in ivoor sinds 1998 nog verdrievoudigd. Belangrijke draaischijven in Europa zijn, behalve het VK, Italië, Frankrijk, Duitsland en België
(bronnen: Cites, Ifaw, EIA)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Biden zet oorlogswet in om groot tekort aan babymelkpoeder op te lossen
De Amerikaanse president Joe Biden zet een oorlogswet in en opent een ‘luchtbrug’ om het tekort aan babyvoeding in de VS aan te pakken. De Amerikaanse regering laat melkpoeder meevliegen op commerciële vliegtuigen die door het leger zijn ingehuurd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. -
Noord-Korea zet leger in bij strijd tegen snel verspreidend coronavirus
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat het leger inzetten om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het besluit is gevallen tijdens een spoedvergadering van het politbureau, melden staatsmedia maandag. Het Aziatische land erkende vorige week voor het eerst met een “explosieve” Covid-uitbraak te kampen. Vermoedelijk betreft het de omikronvariant van het coronavirus. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Belgische koerier PostNL vergeet handrem, bus rijdt helling af: twee doden
Twee personen zijn vandaag overleden na een aanrijding met een bestelwagen van PostNL in het centrum van het Belgische Aalst. Er zat geen chauffeur achter het stuur, waarschijnlijk was de handrem van de wagen niet aangetrokken.
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
UPDATE
‘Zwarte doos wijst op opzettelijke crash Chinees vliegtuig’
De crash van een Chinees passagiersvliegtuig in maart is mogelijk geen ongeluk geweest. Uit gegevens van de zwarte doos blijkt dat iemand in de cockpit het toestel met opzet heeft laten neerstorten. Dat zeggen bronnen rond het onderzoek tegen The Wall Street Journal. -
PREMIUM
Verbannen oud-koning Juan Carlos voor even terug in Spanje
Juan Carlos I, de oud-koning van Spanje, is na bijna twee jaar ballingschap in Abu Dhabi even terug in zijn land om een zeilwedstrijd bij te wonen. Maar is de inmiddels van rechtsvervolging ontslagen vorst nog welkom?