Volledig scherm
Nathan D. (r) zou vlak na zijn daad hebben geprobeerd het leven te redden van Alfred Gadenne. © FB/Belga

Nathan (18) probeerde na doorsnijden keel burgemeester het bloeden te stelpen

De 18-jarige Nathan D. die maandag de Moeskroense burgemeester Alfred Gadenne vermoordde, probeerde na zijn daad de bloedingen te stelpen. Dat meldden bronnen bij het onderzoek, volgens de Waalse krant Sudinfo.

Nathan D. viel Gadenne aan op het kerkhof van Moeskroen. De burgemeester, die dagelijks de begraafplaats opende en sloot, werd de keel doorgesneden met een cuttermesje, vlak bij de grafsteen van de vader van D. 

De tiener zou na zijn daad direct hebben geprobeerd het leven van de burgemeester te redden. Maar de verwondingen waren te ernstig en Gadenne overleed ter plekke. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, zou D hebben gezegd dat 'het geen zin meer had. De burgemeester is toch dood'. 

Wreken


D. zou de zelfmoord van zijn vader hebben willen wreken. Zijn vader was na zijn ontslag bij de gemeente in een depressie geraakt. Hierna benam hij zich van het leve. Volgens verschillende Waalse kranten zou dit het motief voor de tiener zijn geweest. 

Gadenne, een Franstalige humanist, was uiterst populair in Moeskroen. Hij was eerst 24 jaar wethouder en werd in 2006 louter op voorkeurstemmen tot burgemeester gekozen. Hij zetelde ook jarenlang in het Waalse Parlement. Franstalige media omschrijven de stemmenkampioen als een man van het volk, die nooit vakantie nam en altijd klaarstond voor Moeskroen en in het bijzonder zijn eigen dorp, Lowingen.