Volledig scherm
De InSight-sonde. © AP

Nasa levert voortaan elke dag weerbericht van Mars: het is er ijs- en ijskoud

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een vakantie. Maar mocht je toch benieuwd zijn naar het weer op Mars, dan heb je geluk. Met dank aan de bevindingen van de InSight-sonde houdt NASA geïnteresseerden dagelijks op de hoogte.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft er zelfs een speciale website voor opgetuigd. Daarop wordt voor elke dag onder meer de minimumtemperatuur, de maximumtemperatuur en de windsnelheid gedeeld. Met enige dagen vertraging weliswaar, want de cijfers worden door NASA nog scherp gecontroleerd.

Voorlopig blijft de berichtgeving ook beperkt tot het weer op de Elysium Planitia-vlakte van Mars, net ten noorden van de evenaar, waar de sonde is geland. Erg prettig toeven is het daar niet. Afgelopen zondag kwam de maximumtemperatuur niet hoger dan –17 graden Celsius, terwijl de minimumtemperatuur -95 aantikte.

NASA heeft de InSight-sonde overigens niet helemaal naar de rode planeet gestuurd om ons op de hoogte te houden van het weer. De marsverkenner onderzoekt vanaf eind vorig jaar de bodem van de planeet. Hij beschikt over weersensoren om te achterhalen of eventueel waargenomen trillingen ‘Marsbevingen’ zijn of slechts ontstaan door de wind of luchtdrukverschillen.

  1. Celstraffen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

    Celstraf­fen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

    De baas en een medewerkster van een mortuarium in de Britse plaats Bournemouth hebben respectievelijk veertien en vijf maanden celstraf gekregen omdat ze in het geheim opnamen maakten van de lijkschouwing van voetballer Emiliano Sala. De 28-jarige spits kwam 21 januari om het leven bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal. Volgens de rechter hebben directeur Sherry Bray (49) en personeelsleid Christopher Ashford (62) zich schuldig gemaakt aan ‘een wel heel morbide nieuwsgierigheid’.