De plek in Berlijn waar Khangoshvili werd doodgeschoten.
Volledig scherm
De plek in Berlijn waar Khangoshvili werd doodgeschoten. © AFP

‘Moord op Georgiër in Berlijn werd geregeld door Russische geheime dienst’

De Russische geheime dienst, FSB, heeft de moord op de Georgiër Zelimkhan Khangoshvili georganiseerd. Dit maakte onderzoeksorganisatie Bellingcat vandaag bekend na maandenlang onderzoek in samenwerking met het Duitse weekblad Der Spiegel en de Russische website The Insider.

In augustus vorig jaar werd de 40-jarige Tsjetsjeen met Georgische nationaliteit doodgeschoten in Berlijn. Hij vocht tijdens de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland en had nauwe banden met voormalige Tsjetsjeense president Aslan Maschadov, die in 2005 werd gedood door de FSB.

Eduard Bendersky, voorzitter van een speciale elite-eenheid binnen de FSB, hield volgens Bellingcat direct toezicht op de voorbereidingen van de moord. Ook leverde het ‘centrum van speciale operaties’ van de FSB essentiële ondersteuning voor de operatie; de dader werd getraind en kreeg valse identiteitspapieren.

Russische betrokkenheid

Eerder doken al aanwijzingen op voor de betrokkenheid van Russische geheime diensten bij de moord op de Georgiër. Het Kremlin ontkent iedere betrokkenheid van officiële Russische instanties bij de moord. Twee Russische diplomaten werden door Duitsland uitgewezen na de moord.

Dit vanwege het ‘gebrek aan medewerking’ van Rusland bij het onderzoek naar de moord op de voormalige Tsjetsjeense vrijheidsstrijder. Die uitwijzing zette kwaad bloed bij de Russische autoriteiten. Die noemen de maatregel ‘onvriendelijk en ongegrond’ en beloven ‘een spoedige reactie’, meldden Duitse media.

Sergej Skripal

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel werkten de twee diplomaten voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Ook de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal, die vorig jaar in Groot-Brittannië met zijn dochter het slachtoffer werd van poging tot moord met zenuwgas, werkte voor die dienst.

De zaak deed denken aan de vergiftiging van oud-KGB-agent Alexander Litvinenko met het radioactieve polonium, in 2006 in Londen. Ook hij werkte een tijd voor de Russische militaire inlichtingendienst en liep als spion over naar Engeland. De moord op hem werd waarschijnlijk goedgekeurd door president Vladimir Poetin.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.