Missie komt op gang: honderden evacués naar Nederland, Afghaans ambassadepersoneel veilig
Defensie stuurt extra militairen naar Kaboel voor de evacuatiemissie. Inmiddels zijn honderden Nederlanders en Afghaanse helpers in veiligheid gebracht, maar de situatie blijft chaotisch. ,,Veel mensen horen nog altijd niks.”
Vrijwel al het lokale Afghaanse ambassadepersoneel is nu in Nederland. Vandaag arriveerden ruim tweehonderd Afghanen, ambassademedewerkers en hun gezinnen, op Schiphol.
Dat is een opsteker voor de reddingsmissie. Er was afgelopen week felle kritiek op het Nederlandse ambassadepersoneel in Kaboel. Dat kon vorig weekeinde in veiligheid worden gebracht, maar de Afghaanse medewerkers werden niet opgehaald. Volgens berichten waren Nederlandse diplomaten ‘als een dief in de nacht’ vertrokken en lieten ze het lokale personeel in de steek. Nu zijn die alsnog veilig.
Sinds woensdag zijn nu zeker 340 mensen - en vermoedelijk tientallen meer - uit Kaboel geholpen van ‘de Nederlandse lijst’. Dan gaat het om Nederlanders die in Afghanistan op bezoek waren, maar ook om ambassadepersoneel, tolken en andere helpers (plus families). Pas maandagochtend kan het ministerie van Buitenlandse Zaken actuele cijfers verstrekken.
Meer militairen
Maar de missie is nog lang niet klaar. In totaal waren er zevenhonderd mensen met Nederlands paspoort in Afghanistan, daarbovenop wil Nederland nog honderden Afghaanse helpers en hun gezinnen hierheen halen.
Om dat mogelijk te maken, stuurde Defensie dit weekend extra militairen. Hoeveel wil het ministerie niet melden, maar het gaat om versterking voor de 62 militairen van de Nederlandse speciale eenheden die al sinds vorige week in Kaboel zijn.
Tekst gaat verder na de foto.
Zij beveiligen vliegtuigen, evacués en het consulair noodteam. Ook staan in Nederland nog militairen paraat van het Korps Mariniers en de Luchtmobiele Brigade. Deze naar schatting twee- tot driehonderd militairen kunnen snel ingevlogen worden als het nodig is.
De situatie op en rond het vliegveld van Kaboel is nog altijd chaotisch en gevaarlijk. Mensen slagen er maar mondjesmaat in om de luchthaven te bereiken, de taliban beheren routes, toegangspoorten naar het vliegveld gaan vanwege de massale toestroom soms dicht.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft contact met een gezin dat naar Nederland wil. ,,Ze staan bij het hek, maar een Amerikaanse militair helpt hen niet", zei hij zaterdag. ,,Die militair verwijst weer door. En veel mensen horen ook nog niks van het ministerie.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Andere landen zijn ook actief buiten het vliegveld van Kaboel, bijvoorbeeld door evacués onder zware militaire beveiliging op te halen uit nabijgelegen hotels.
Een woordvoerder van Defensie zegt dat het ‘tot de mogelijkheden behoort’ om mensen naar het vliegveld te helpen, maar meer wil hij niet zeggen over de werkwijze en operaties ter plekke. ,,Het lukt wel om mensen op het vliegveld te krijgen, maar het ligt er dan ook net aan of er een vlucht is”, zegt de woordvoerder. ,,Anders moet je wachten op de volgende vlucht. We kunnen echt maar kort wachten op Kaboel-airport, dan moet iedereen die er is erin, en moet je weer weg.”
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Afghaanse presentatrices negeren bevel Taliban om gezicht te bedekken op tv
Vrouwelijke presentatrices van verschillende grote televisiekanalen in Afghanistan zijn zaterdag op televisie verschenen zonder hun gezicht te bedekken, ondanks een bevel van de Taliban om dit wel te doen. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUM
Gevlucht uit chaotisch Kaboel: ‘De taliban sloegen mensen op straat met raketten’
De Nederlands-Afghaanse familie Shinwari moest afgelopen week met stoom en kokend water Afghanistan ontvluchten, omdat de vader een vijand is van de taliban. Nu volgen ze vanuit hun huis in Nederland nauwgezet de chaotische situatie in Kaboel, waar ook andere landgenoten letterlijk vechten om weg te komen. ,,Belachelijk hoe weinig de Nederlandse overheid voor ons deed.” -
Twee doden en ruim veertig gewonden na tornado in VS
In het noorden van de Amerikaanse staat Michigan zijn bij het passeren van een tornado minstens twee mensen omgekomen en 44 anderen gewond geraakt. Dat melden diverse media in de Verenigde Staten. -
Opnieuw schietpartij in metro New York: één dode
Rond het middaguur is in de metro van New York een 46-jarige man door een medepassagier in de borst geschoten. De man overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. De politie zoekt nog naar de dader.
-
update
Man steekt op straat twee mensen neer in Noors dorpje, onder wie zijn vrouw
Een man heeft in het zuidoosten van Noorwegen zijn vrouw en iemand anders neergestoken met een mes. Drie mensen, onder wie dader, zijn gewond geraakt. Een van de slachtoffer is er ernstig aan toe. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.