Volledig scherm
Hoge Noord- en Zuid-Koreaanse militairen drukken elkaar voor het eerst in tien jaar de hand. © EPA

Militair overleg Noord- en Zuid-Korea over ontspanning in grensgebied

Voor het eerst in meer dan tien jaar tijd praten Noord- en Zuid-Koreaanse militairen met elkaar over ontspanning. Het overleg is aan de grenspost tussen beide landen in Panmunjom.

De officieren praten over ontspanning langs de vrijwel hermetisch afgesloten grens die dwars door het schiereiland loopt sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) 65 jaar geleden met een wapenstilstand eindigde.

Het persbureau Yonhap berichtte dat de gesprekken onder meer gaan over permanent overleg tussen de militaire leiders, over afspraken voor reguliere bijeenkomsten en over het bergen van de stoffelijke resten van militairen die destijds langs de huidige grens zijn gesneuveld.

Oorlogspelletjes gestaakt

Op de top van de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, begin deze week in Singapore, is ook afgesproken dat de Amerikanen die er gesneuveld zijn, worden geborgen.

President Trump beloofde ook de 'oorlogspelletjes' die zijn land samen met Zuid-Korea speelt te stoppen. Trump noemde de war games 'provocerend' na zijn ontmoeting met Kim. Zijn mededeling verraste vriend en vijand.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea houden gezamenlijk elk jaar grootscheepse militaire oefeningen in het voorjaar en de zomer. Bij de oorlogsoefeningen wordt groot materieel ingezet, zoals tanks, vliegtuigen en oorlogschepen, en doen zo'n 10.000 Amerikaanse en 200.000 Zuid-Koreaanse manschappen mee.