Michigan bevestigt winst Biden, Georgia begint morgen met hertelling stemmen
Michigan heeft officieel bevestigd dat Joe Biden de winnaar is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in die staat. Hij versloeg president Donald Trump met 154.000 stemmen verschil. De verklaring uit Michigan is een nieuwe tegenslag voor de zittende president.
Delen per e-mail
Trump probeert de uitslag in Michigan, net als in andere staten (Arizona, Wisconsin en Pennsylvania), om te buigen in zijn voordeel, in de hoop alsnog een meerderheid te krijgen en zo de zestien kiesmannen van de staat binnen te slepen.
Maar vandaag heeft de vierkoppige Board of State Canvassers, bestaande uit twee Republikeinen en twee Democraten, opnieuw het verlies van Trump in de staat bevestigd met een 3-0 stemming. Eén persoon onthield zich van stemming.
Het juridisch team van Trump reageerde op de bevestiging van de verkiezingsuitslag van de staat Michigan door te zeggen dat het door middel van rechtszaken zal blijven proberen om de verkiezingsuitslag de laten kantelen. Een van de juridisch adviseurs van de president noemde de bevestiging van de uitslag ‘simpelweg een procedurele stap’.
Georgia
In Georgia, waar Biden ook nipt de verkiezingen won, wordt morgen begonnen met het hertellen van de ruim 5 miljoen stemmen. Er is ruim een week voor uitgetrokken.
President Trump had om een hertelling gevraagd om ervoor te zorgen dat elke wettelijke stem eerlijk wordt geteld, zo stellen zijn advocaten. Eerder verloren zij rechtszaken tegen de verkiezingsresultaten in Georgia. Trump kon een nieuwe telling aanvragen omdat het verschil tussen de kandidaten minder dan 0,5 procentpunt is.
De autoriteiten hadden eerder al de stemmen opnieuw geteld omdat Biden in Georgia een voorsprong behaalde van slechts zo’n 14.000 stemmen. Na zes dagen hertellen was Bidens voorsprong geslonken naar 12.670 stemmen, maar hij bleek dus nog wel steeds de winnaar.
Hoger beroep in Pennsylvania
In Pennsylvania gaat het campagneteam van Trump in hoger beroep om te voorkomen dat de staat zijn Democratische uitdager Joe Biden tot winnaar van de verkiezingen in die staat uitroept. Volgens de medewerkers van Trump heeft een lagere rechtbank de eerdere zaak ten onrechte van de hand gewezen zonder uitgebreid naar de claims van de Trump-campagne te kijken.
De Trump-campagne stelt dat de president geen kans heeft gekregen om voldoende te procederen vanwege de ‘ernstige en goed onderbouwde claims’ van verkiezingsfraude door de Democraten. Trump beweert vooralsnog zonder bewijs dat er ten onrechte tienduizenden briefstemmen met gebreken in Pennsylvania zijn meegeteld om Biden aan de overwinning te helpen.
Maandag is de deadline voor districten in Pennsylvania om hun uitslagen te overhandigen aan de minister van Binnenlandse Zaken van de staat, Kathy Boockvar. Naar verwachting zullen enkele die deadline niet halen. Boockvar heeft eerder kenbaar gemaakt dat zij de verkiezingsuitslag van haar staat deze week officieel wil bevestigen.
Een federale rechtbank oordeelde zaterdag dat de rechtszaak van de Trump-campagne juridisch rammelt en dat hij ‘niet de autoriteit heeft om het stemrecht van ook maar één persoon af te nemen, laat staan van miljoenen burgers'. De Trump-campagne wilde een lijst aan aanklachten die eerder waren ingetrokken opnieuw indienen, maar ook daar zette de federale rechter een streep door.
De zaak in hoger beroep draai met name op die laatste weigering. Als Trump de zaak verliest, kan hij het hoger opzoeken bij het federaal Hooggerechtshof. Trump weigert zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 3 november toe te geven. Hij zegt dat er is gefraudeerd, zonder met bewijzen te komen. Met zijn houding dwarsboomt hij een soepele machtsoverdracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gaat Melania Trump doen nu ze niet langer first lady is
,,Het was mijn grootste eer uw first lady te zijn.” Met die woorden nam Melania Trump afscheid van het Amerikaanse volk voor ze met manlief naar hun buitenverblijf in Florida vertrok. De inauguratie van Joe Biden bijwonen deed ze niet, haar aanhangers een laatste keer toespreken dus wel. Maar wat staat er op de agenda van mevrouw Trump nu ze haar rol in het Witte Huis niet meer op zich hoeft te nemen? -
Aanklacht tegen Trump officieel aan Senaat overhandigd, impeachment kan van start
Leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een document met de aanklacht tegen oud-president Donald Trump persoonlijk aan de Senaat overhandigd. Daarmee gaat het tweede impeachment-proces tegen Trump formeel van start. Het proces tegen Trump vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari, begint pas in de week van 8 februari zodat diens verdediging zich voldoende kan voorbereiden. -
AstraZeneca: Eerste levering vaccins aan EU zal 60 procent kleiner uitvallen
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, aldus een woordvoerder. -
Fatale smokkelreis in koeltruck, tot 27 jaar cel voor dood 39 Vietnamezen
Vier mannen die betrokken waren bij de fataal afgelopen mensensmokkel van 39 Vietnamezen die vorig jaar in een koelvrachtwagen in Engeland zijn gevonden, zijn veroordeeld tot celstraffen van 27 jaar. -
Biden belt Macron als eerste leider van EU-land
De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondagavond gebeld met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron, de eerste leider van een EU-land die Biden sinds zijn aantreden afgelopen woensdag heeft gesproken. Biden sprak de wens uit de banden met Frankrijk aan te halen en de transatlantische relatie via de NAVO en de EU te versterken, aldus het Witte Huis.
-
Maduro wil ‘nieuwe weg’ inslaan met VS
De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zaterdag gezegd bereid te zijn ,,de bladzijde om te slaan’’ met de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Hij riep op tot een ,,nieuwe weg’’ na jarenlange spanning met Bidens voorganger Donald Trump. -
President Biden haalt ‘Coca-Cola light-knopje’ van Trump weg
De kersverse president Joe Biden heeft de Coca-Cola light-knop van zijn voorganger Donald Trump weggehaald. Wanneer Trump op het in een houtblok ingelegde rode knopje drukte dat op zijn bureau stond, bracht een butler snel zijn favoriete drankje. ,,En nu is het weg”, meldt de Britse journalist Tom Newton Dunn op Twitter. -
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Eerste proef met publiek bij evenementen op 15 februari, Apeldoorn begint met vaccineren 90-plussers
Er zijn in ons land tot nu toe 163.932 mensen ingeënt tegen het coronavirus, meldt het RIVM. ,,De enige cijfers waarvan we willen dat ze oplopen’’, aldus minister De Jonge voor Volksgezondheid. In Apeldoorn is vandaag begonnen met de vaccinatie van op zichzelf wonende 90-plussers. De GGD verwacht bijna de helft van alle Nederlanders ouder dan 90 jaar in te zullen enten. Dat zijn er zo'n 45.000. Hieronder lees je de ontwikkelingen rond het virus in de afgelopen dagen terug. Het nieuwe liveblog vind je hier.