Volledig scherm
Nabestaanden van de inzittenden van het verdwenen vliegtuig otmoetten elkaar gisteren op een Chileense militaire basis in Punta Arenas. © AFP

Menselijke resten gevonden op plek waar Chileens vliegtuig in zee verdween

De Chileense autoriteiten hebben menselijke overblijfselen gevonden op de plek in zee waar maandag een Chileens militair vliegtuig met 38 mensen aan boord verdween. Eerder waren op die plek ook al wrakstukken gevonden, waarschijnlijk van hetzelfde verdwenen toestel.

Volledig scherm
Puin die werd aangetroffen vlakbij de plek waar het Chileense militaire vliegtuig van de radar verdween. © AFP

De brokstukken lagen in een afgelegen stuk ijszee tussen Zuid-Amerika en de Zuidpool, dertig kilometer ten zuiden van de plek waarvandaan het toestel voor het laatst contact maakte, meldde de Chileense luchtmacht gisteren in een verklaring

Een aantal uur later werd bekend dat ook menselijke resten zijn aangetroffen tussen de wrakstukken. ,,We vonden enkele overblijfselen van het vliegtuig, evenals de overblijfselen van de mensen aan boord,” vertelde bestuurder José Fernandez van de regio Magallanes in het uiterste zuiden van Chili. Wel moet onderzoek van de wrakstukken nog uitwijzen of ze inderdaad van het verdwenen toestel afkomstig zijn, maar dat lijkt steeds waarschijnlijker. De gevonden zaken worden vandaag of morgen verwacht op een militaire basis in Punta Arenas.

Contact verbroken

Volledig scherm
© AFP

Het vliegtuig, een C-130, was maandag om 16.55 uur lokale tijd opgestegen in de stad Punta Arenas in het zuiden van het land. Het was onderweg naar de belangrijkste basis van Chili op Antarctica, de basis ‘Presidente Eduardo Frei Montalva’. Maar om 18.13 uur lokale tijd werd het radiocontact verbroken. De luchtmacht liet niet veel later weten dat het ervan uitging dat het vrachtvliegtuig neergestort is.

Aan boord zaten 38 mensen: 17 leden van de crew en 21 passagiers. Het vliegtuig voerde ondersteunende logistieke taken uit en vervoerde materiaal en personeel naar de basis. Waardoor het toestel is neergestort, is nog onduidelijk. De autoriteiten achten de kans klein dat er overlevenden worden gevonden.

Nederlands cruiseschip

Na de vermissing van het vliegtuig werd snel een grote zoekactie opgetuigd. Ongeveer vijftien vliegtuigen en vijf boten afkomstig uit Chili, Uruguay, Brazilië en de Verenigde Staten namen daaraan deel. 

Lokale media melden dat ook het Nederlandse cruiseschip Hondius uit Vlissingen zijn koers verlegde. Het schip was op weg naar Argentinië, maar werd door de Chileense autoriteiten op de hoogte gebracht van het ongeval en gevraagd te helpen zoeken. Dat deden de bemanning en passagiers ook enkele uren.

Bekijk hieronder beelden van de zoektocht.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.