In 2012 houden demonstranten bij het Vaticaan een foto van Emanuela Orlandi omhoog, om te protesteren tegen haar verdwijning in 1983.
Volledig scherm
In 2012 houden demonstranten bij het Vaticaan een foto van Emanuela Orlandi omhoog, om te protesteren tegen haar verdwijning in 1983. © AP

Menselijke botten in Vaticaan niet van vermiste Italiaanse meisjes

Menselijke resten die recent zijn aangetroffen in een gebouw van het Vaticaan in Rome zijn vermoedelijk niet van twee tienermeisjes die in 1983 verdwenen. Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de botten toebehoren aan een man, bericht het Italiaanse persbureau ANSA.

Pietro Orlandi, broer van de verdwenen Emanuela, in een tv-programma van RAI.
Volledig scherm
Pietro Orlandi, broer van de verdwenen Emanuela, in een tv-programma van RAI. © AP

De botresten werden gevonden bij renovatiewerkzaamheden in een gebouw van de ambassade van het Vaticaan in de Italiaanse hoofdstad. De Heilige Stoel deed vervolgens een beroep op de Italiaanse autoriteiten, die een moordonderzoek openden.

De vondst leidde tot veel speculatie over de mogelijke herkomst van de menselijke resten. De autoriteiten wilden onder meer proberen dna uit de botten halen, om te kijken of het gaat om de vermiste Emanuela Orlandi of Mirella Gregori.  De meisjes verdwenen in 1983 los van elkaar in de Italiaanse hoofdstad. Hun lot is nooit opgehelderd.

Emanuela Orlandi

Orlandi was de dochter van een politieman bij het Vaticaan. Zij werd voor het laatst gezien toen ze terugkeerde van muziekles. Een theorie luidt dat ze is ontvoerd door een bende die het Vaticaan wilde afpersen. Haar broer Pietro beschuldigde het Vaticaan er destijds van medeplichtig te zijn aan haar verdwijning.

Een andere these is dat ze is ontvoerd voor de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turk die paus Johannes-Paulus II heeft geprobeerd te vermoorden. De familie van Orlandi deed na de vondst een beroep op de autoriteiten om met meer informatie over de brug te komen. 

Mirella Gregori

Een agent houdt de wacht bij de ingang van de Apostolische Nuntiatuur van het Vaticaan.
Volledig scherm
Een agent houdt de wacht bij de ingang van de Apostolische Nuntiatuur van het Vaticaan. © AP

Mirella Gregori verdween veertig dagen voor Emanuela Orlandi. Volgens haar moeder ging het meisje de voordeur openen voor een schoolvriend, maar keerde ze nooit meer terug.

De zus van Gregori zei: ,,Ik wil mezelf niet voor de gek houden en met beide voeten op de grond blijven staan, maar diep van binnen hoop ik dat het Mirella is. Dan heb ik een plek waar ik kan rouwen en een bloem kan neerleggen voor mijn zus.’’

 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”