Volledig scherm
Amelia, Julia en Karolina. Drie van de vijf vriendinnen die omkwamen. © Facebook, EPA

Meisjes die omkwamen in Poolse escape room hadden geen schijn van kans: deurklink was afgeschroefd

Voor de slachtoffers van de brand in een escape room in Polen was er geen uitweg meer, zo zegt het openbaar ministerie in Polen. "De deurklink aan de binnenkant van de deur was eraf geschroefd en was weggeborgen.”

De deurklink vinden was een onderdeel van het escape game, waarbij de deelnemers onder tijdsdruk een probleem moeten oplossen, in dit geval uit een ruimte ontsnappen waarin ze zijn opgesloten. 

Quote

Er was geen andere weg naar buiten dan de gesloten deur.

De woordvoerder van het openbaar ministerie in Koszalin, Ryszard Gasiorowsk.

Voor vijf meisjes van 15 jaar bleek de escape room een dodelijke val waaruit ze niet meer weggeraakten. De meisjes speelden het spel ter gelegenheid van een verjaardag. Ook van buitenaf kon er door de vlammen niemand bij de meisjes geraken. "Er was geen andere weg naar buiten dan de gesloten deur", zei de woordvoerder van het openbaar ministerie in Koszalin, Ryszard Gasiorowsk. De vensters waren met gipsplaten afgesloten. 

De 28-jarige eigenaar van de escape room is onder arrest geplaatst. Hij wordt beschuldigd van inbreuken op de veiligheid en doodslag door nalatigheid. Hij riskeert acht jaar cel. De meisjes worden donderdag begraven.

Zorgen

Volledig scherm
Bij de brand in de Poolse escape room vielen vijf doden. © AP

Na het drama in een Poolse escape room zijn er onder spelers in Nederland zorgen. Lang niet overal in Nederland zijn voorzorgsmaatregelen genomen, stelt brandveiligheidsexpert Jeroen Jansen van Brandveilig NL. ,,Wat in Polen is gebeurd, kan absoluut ook hier gebeuren’’, zei hij eerder stellig. ,,Bij escape rooms worden mensen in een hokje gepropt die moeten proberen naar buiten te komen. Dan is brandveiligheid een groot probleem.”

In Polen zijn ondertussen controles uitgevoerd die grote ongeregeldheden aan het licht brachten. Van de 178 gecontroleerde locaties waren 129 onveilig, dertien kamers werden meteen gesloten. Naar alle 1100 escape rooms wordt een onderzoek ingesteld. Ondertussen wordt gerouwd om de levens van de meisjes, die omkwamen door koolmonoxidevergiftiging.

  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.