Volledig scherm
De opvarenden worden aangehouden. © Defensie

Marineschip onderschept bijna 500 kilo coke op bootje voor de kust van Aruba

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft gisteravond een flinke drugsvangst gedaan in een bootje voor de noordkust van Aruba. De drugs en de opvarenden zijn de volgende ochtend overgedragen aan de kustwachtautoriteiten. Dat meldt het Ministerie van Defensie 

Volledig scherm
De cokaine wordt onderschept. © Defensie

Tijdens een patrouille van de Dash, het kustwachtvliegtuig van de marine, werd ten noorden van Aruba een verdachte boot ontdekt. Een helikopter, die aan boord van de Zr.Ms. Groningen stond, wist de boot te stoppen. Eenmaal aan boord werden de honderden kilo's cocaïne aangetroffen.

De Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april actief in het Caribisch gebied. Het schip dient als stationsschip om op te treden tijdens drugsbestrijdingsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Daarnaast is het schip inzetbaar voor diverse kustwachttaken in het Caribische gebied, zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens reddingsoperaties.

Onderscheppingsvaartuigen

Het is zeker niet de eerste keer dat er drugs wordt ontdekt door de marine. Vorig jaar werd een bootje onderschept met daarin circa 900 kilo cocaïne aan boord. Aan deze drugsvangst ging een achtervolging van ruim zeven uur vooraf. 

De Zr.Ms. Groningen  is naast de helikopter uitgerust met twee onderscheppingsvaartuigen, zogeheten FRISC’s. Het patrouilleschip is vernoemd naar de provincie Groningen. Groningen is een van de provincies uit de Republiek met een admiraliteit en een van de vier provincies aan zee.

Volledig scherm
De Zr. Ms. Groningen © Defensie
  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.