Volledig scherm
Marine Le Pen (m) met haar kabinetschef en voormalig EP-assistente Catherine Griset (r) en bodyguard Thierry Legier (derde van links), in 2017 in Lyon. © AFP

Marine Le Pen moet drie ton terugbetalen aan Europees Parlement

Marine Le Pen, boegbeeld van extreem-rechts in Frankrijk, moet 300.000 euro terugbetalen aan het Europees Parlement. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Dat verwierp het hoger beroep van de Franse politica tegen een veroordeling tot terugbetaling, in juni vorig jaar.   

Het gerecht van de Europese Unie oordeelde toen dat Marine Le Pen van 2010 tot begin 2016 ten onrechte een vergoeding van 298.497,87 uitgekeerd had gekregen voor een parlementair assistent ‘van wie ze het bestaan niet heeft kunnen aantonen'. De Europese rechtbank besliste dan ook dat het bedrag moest worden teruggevorderd van de Franse politica. 

De terugvordering vloeide voort uit de vaststelling door het Europees Parlement dat medewerkers van Le Pen’s Front National, sinds 1 juni vorig jaar Rassemblement National (RN), zich lieten betalen uit de kas van het Europees Parlement terwijl ze in Frankrijk actief waren. De vaststelling was gebaseerd op onderzoek door Olaf, het Europees Bureau voor Fraudebestrijding.  

Volgens Le Pen zaten politieke tegenstanders achter de financiële claims van het Europees Parlement. Ze ging dan ook in hoger beroep tegen de veroordeling tot terugbetaling. Dat beroep werd vandaag verworpen, meldt het Franse persbureau AFP. Het Hof oordeelde volgens haar dat Marine Le Pen “niet in staat was aan te tonen dat haar assistent feitelijke taken voor haar uitvoerde.” 

Zaak stinkt

Le Pen,  sinds 2011 voorzitter van het rechtse Rassemblement National (RN) en kandidaat bij de Europese verkiezingen, reageert woedend op de beslissing van het EU-Hof. “De zaak stinkt. Niemand laat zich hierdoor voor de gek houden”, antwoordde ze volgens AFP in een sms-bericht. 

De vergoeding heeft betrekking op de tewerkstelling van Catherine Griset als parlementaire assistent van eind 2010 tot begin 2016. Griset is sinds 2015 hoofd van het kabinet van Marine Le Pen en staat momenteel op nummer 10 op de lijst van de RN voor de Europese verkiezingen.

Bodyguard

In een soortgelijke zaak eist het Europees Parlement zo'n 40.000 euro van Marine Le Pen. Dit vanwege het gebruik van een bodyguard als assistent. Ook deze terugvordering is gebaseerd op onderzoek het Europees Bureau voor Fraudebestrijding.