Volledig scherm
De man werd aangehouden in het huis van zijn oma © anp

Man (22) opgepakt in België: ‘plan om dit weekend aanslag te plegen’

In het Belgische Waver is gisterenochtend een 22-jarige man opgepakt. Hij zou gisteren of vandaag een terroristische aanslag hebben willen plegen, schrijft La Dernière Heure. De woordvoerder van het federaal parket, Eric Van der Sypt, bevestigt de aanhouding en de link met terrorisme. Hij gaat verder niet in op de plannen voor een mogelijke aanslag. 

De verdachte zal in de loop van de dag verhoord worden door een onderzoeksrechter. De arrestatie gebeurde gisterenochtend omstreeks 03.45 uur in de woning van zijn grootmoeder in het Waals-Brabantse Waver. Vijf leden van de anti-terrorismebrigade voerden de actie uit, waarbij een djellaba, een draagbare computer en telefoons in beslag werden genomen.

Voor hij werd meegenomen verzekerde de man dat zijn grootmoeder niets te verwijten valt. Volgens de bronnen van de Waalse krant ging hij naar zijn familie om afscheid te nemen vooraleer tot de actie over te gaan.

Moeder

De jongeman, met de voornaam Jimmy, bekeerde zich tot de islam na het overlijden van zijn moeder, die om het leven werd gebracht door haar partner, vernam de krant van de grootmoeder. Ze vertelde verder dat haar kleinzoon zich zeer slecht voelde na het verlies van zijn moeder en dat de religie hem serener had gemaakt.

Volledig scherm
Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. © Belga