Brendan Dassey.
Volledig scherm
Brendan Dassey. © AP

Making a Murderer: vonnis Brendan Dassey onterecht verklaard

Het vonnis van de Amerikaan Brendan Dassey, bekend uit de documentairereeks Making a Murderer, is onterecht. Dat heeft het federale hof van Wisconsin vannacht bevestigd.

De schuldbekentenis van Dassey is namelijk niet betrouwbaar en had niet gebruikt mogen worden, zo schrijft de Amerikaanse nieuwszender ABC News vannacht.

De verstandelijk beperkte Dassey kreeg in 2007 een levenslange gevangenisstraf omdat hij zijn oom Steven Avery in 2005 zou hebben geholpen bij de verkrachting van en moord op de jonge fotografe Teresa Halbach. In de documentaireserie Making a Murderer is te zien dat de toen 16-jarige Dassey de moord opbiecht aan rechercheurs, daar was geen advocaat bij aanwezig. Eerder besloot de rechter dat het verhoor niet op de juiste wijze is gegaan, omdat agenten beloofden dat hij ,,niets had om zich zorgen over te maken''. Daarnaast zeiden ze herhaaldelijk dat alles 'oké' was. 

Er moest een nieuw proces komen en Dassey zou dat in eerste instantie in vrijheid hebben mogen afwachten. Toch werd een streep gezet door dat besluit. Een federaal beroep blokkeerde vervolgens zijn vrijlating.

Nu, een kleine zeven maanden later, heeft het federale hof van Wisconsin alsnog geconcludeerd dat het vonnis onterecht is. Dat betekent overigens niet dat Dassey meteen vrijkomt. De staat kan nog 90 dagen in beroep gaan tegen het besluit van het federale hof.

Volledig scherm
© REUTERS