Volledig scherm
President Nicolas Maduro © REUTERS

Maduro laat opnieuw 43 gevangenen vrij, in totaal nu 122

De Venezolaanse regering laat weer 43 gevangen vrij. Het totale aantal gevangenen dat gratie heeft gekregen sinds de herverkiezing van president Nicolas Maduro op 20 mei, komt daarmee op 122. Dat maakte de regering woensdag bekend op de nationale tv-zender VTV.

Onder de vrijgelaten gedetineerden zijn tien politieke dissidenten. De voorzitter van de grondwetgevende vergadering, Delcy Rodriguez, ontmoette hen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vroeg hen om niet over te gaan tot geweld.

De regering heeft geen namen vrijgegeven van de degenen die vrijgelaten worden. Ook is onduidelijk wanneer ze op vrije voeten komen.

Gewone criminelen

De gouverneur van het departement Merida, Ramon Guevare, heeft geholpen om de vrijlating voor elkaar te krijgen. Volgens hem zijn onder de gevangenen personen die hebben aangezet tot geweld tijdens de antiregeringsprotesten waarbij meer dan 160 personen omkwamen tussen 2014 en 2017.

Mensenrechtenorganisatie Foro Penal schatte het aantal politieke gevangen eerder al op 302. Maar onder de gedetineerden die nu zijn vrijgelaten, bevinden zich ook gewone criminelen, zegt FPV.

Kritiek op herverkiezing

De herverkiezing van Maduro is door andere landen fel bekritiseerd, omdat de stembusgang niet eerlijk zou zijn verlopen. Ook Nederland erkende de uitkomst niet. Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waren het geen vrije en onafhankelijke verkiezingen. Veel Latijns-Amerikaanse landen riepen uit protest tegen de herverkiezing hun ambassadeur terug.

Maduro regeert Venezuela sinds 2013. Sindsdien gaat het steeds slechter met het land. Het land zit in een diepe economische crisis. De onvrede in het land is groot.

Volledig scherm
Begin deze maand werd ook al een groep gevangenen vrijgelaten. © EPA