Volledig scherm
Vice-premier, minister van Werkgelegenheid én M5S-leider Luigi Di Maio na zijn ontmoeting met de Italiaanse president Sergio Mattarella in de eerste ronde van politieke consultaties na het aftreden van premier Giuseppe Conte, eergisteren. © EPA

M5S-partij Italië: we laten schip niet zinken

De Italiaanse regeringspartij Vijfsterrenbeweging (M5S) is begonnen aan gesprekken die moeten leiden tot een "stevige meerderheid" in het parlement. "We laten het schip niet zinken, want dan betalen de Italianen de prijs", zei M5S-leider Luigi Di Maio na overleg met president Sergio Mattarella.

Di Maio wilde volgens persbureau ANSA niet zeggen of hij doelde op onderhandelingen met de sociaaldemocraten van de PD, die nu nog in de oppositie zitten. Zij zijn in beeld als mogelijke coalitiepartner nu de rechts-populistische Lega niet meer verder wil met M5S, die nu nog de grootste partij is.

De partij van Matteo Salvini staat er goed voor in de peilingen en wil nieuwe verkiezingen. Het is nog onduidelijk of de Legaleider zijn zin krijgt. President Mattarella overlegt met politieke leiders over een uitweg uit de crisis. Er zijn een aantal opties, zoals een nieuwe coalitie of de vorming van een zakenkabinet.

De centrumlinkse PD heeft duidelijk gemaakt te willen praten over samenwerking met de Vijfsterrenbeweging, maar niet tegen "iedere prijs" een regering te willen vormen. De sociaaldemocraten hebben een aantal eisen op tafel gelegd. Zo willen ze niet dat demissionair premier Giuseppe Conte straks aanblijft.

Premier Conte bood dinsdagavond zijn ontslag aan bij president Mattarella, die het aanvaardde. De minister-president had 's middags in het parlement al aangekondigd dat hij zou opstappen. Daarbij haalde hij hard uit naar de aanstichter van de politieke crisis: Matteo Salvini. 

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’