Volledig scherm
© BELGA

Lugubere grapjas komt onder trein: ‘Hopelijk hebben jullie veel vertraging’

Een Belgische treinmachinist is zich vanochtend bij het binnenrijden van station Torhout een ongeluk geschrokken. Voor het oog van verbouwereerde reizigers lag daar languit een man tussen de rails. De machinist wist zijn trein niet op tijd tot stilstand te brengen en reed met een slakkengang over de man heen. Toen het gevaarte stilstond, krabbelde de man op en riep: ‘Zo, hopelijk hebben jullie allemaal veel vertraging’. 

,,Het was een jongeman die tussen de sporen lag’’, vertelt een geschrokken treinreiziger die alles zag gebeuren. ,,Toen de trein over hem heenreed, bleef hij gewoon liggen. Daarna kroop hij onder de trein vandaan en liep weg met een grijns. Echt heel bizar.’’ De wachtende passagiers vertellen aan Het Laatste Nieuws dat de man kort voor het vreemde incident ruzie had staan maken op het perron. 

Veel toeschouwers belden de hulpdiensten, zo bleek. Brandweer, ambulance, spoorwegpolitie en een traumateam kwamen ter plaatse, maar toen had de 'grapjas’ het hazenpad al gekozen. Een zoekactie in de omgeving leverde niets op. De politie vond op het spoor vermoedelijk de telefoon van de jongeman. Als ze hem vinden, wacht hem mogelijk vervolging en een gepeperde rekening.

Anderhalf uur vertraging

Het treinverkeer tussen Lichtervelde en Brugge kwam na het incident zo'n anderhalf uur stil te liggen. Volgens procedure moest de trein worden geïnspecteerd op schade, alvorens hij verder mocht rijden. Bijvoorbeeld aan de remleidingen. Dat kostte bijna twee uur. De aangeslagen machinist moest bovendien worden vervangen en voor de passagiers werden bussen ingezet. 

Spoorbeheerder Infrabel, spoorwegmaatschappij NMBS en de opgetrommelde hulpdiensten kunnen een schadeclaim tegen de grappenmaker indienen. ,,Wij betreuren ten zeerste wat daar gebeurde en kunnen alleen maar herhalen hoe levensgevaarlijk zoiets is’’, zegt Thomas Baeken van Infrabel. ,,Schade kunnen we verhalen, maar ook voor de vertraging en de inzet van vervangend vervoer kunnen we een claim indienen’’. 

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.