Volledig scherm
Leeuwen in een dierentuin © AFP

Leeuwen kijken met bier en Dua Lipa: ‘adult only’-avonden in London Zoo onder vuur

Een man gooide bier over een tijger. Een ander trok zijn shirt uit en probeerde tussen de pinguins te springen. Een dronken vrouw zou hebben geprobeerd om in het leeuwenverblijf te klimmen.

Door die incidenten met dronken bezoekers kwamen de ‘Zoo Nights’ van de dierentuin in Londen in 2014 onder vuur te liggen. Ook dit jaar gaan de inmiddels befaamde zomeravondjes in ‘s werelds oudste dierentuin niet ongemerkt voorbij. Afgelopen vrijdag demonstreerde een groepje tegenstanders bij de ingang. Een petitie om een einde te maken aan de volwassenefeestjes tussen de wilde dieren is door meer dan 100.000 mensen ondertekend. ,,Het laatste waar dieren op zitten te wachten, is omringd te worden door dronken mensen en harde muziek’’, verklaart de organisatie. 

Voor zo'n 22 euro is de London Zoo deze zomer op vrijdagavonden te bezoeken na sluitingstijd. Voor kinderen in de dierentuin dan verboden terrein. Er is live muziek. Er zijn rondleidingen waarbij experts geheimen ontrafelen over seks in het dierenrijk. Er is een golfparcours met negen holes door de habitats van verschillende dieren.

Zebra-onesie

Die evenementen zijn een groot succes: de avonden zijn steevast uitverkocht. Jaarlijks leveren ze de dierentuin zo'n 900.000 euro op - geld dat gaat naar internationale natuurbeschermingsprogramma's. Volwassen bezoekers lopen tijdens de avondfeestjes met harige apenoren, geschminkt als tijger of in een zebra-onesie, een biertje in de hand, langs de verblijven van de giraffen en alpaca's. Soms met gemengde gevoelens. ,,De muziek stond tamelijk hard. Ik weet niet hoezeer de leeuwen Dua Lipa kunnen waarderen’’, zei een 25-jarige bezoeker bijvoorbeeld tegen The New York Times. 

De London Zoo stelt dat de Zoo Nights het dierenwelzijn op geen enkele manier in het geding brengen. Na de incidenten in 2014 waar The Guardian destijds over berichtte, zijn de autoriteiten in de Britse hoofdstad een onderzoek gestart. Misstanden werden niet gevonden. ,,Geen enkele bezoeker heeft ooit een dier verwond, of is ooit een dierenverblijf binnengedrongen’’, meldt de Zoo. ,,We zorgen tijdens dit evenement, net als tijdens al onze evenementen tijdens de normale openingstijden, dat er goed voor onze dieren wordt gezorgd.’’

  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.