Volledig scherm
De deels uitgebrande school in de buitenwijken van Kuala Lumpur trekt veel bekijks. © AFP

Leerlingen komen om bij brand in school Kuala Lumpur

Een brand in een islamitische school in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft vandaag tenminste 24 mensen het leven gekost. Volgens de brandweer zijn 22 scholieren, jongens in de leeftijd van dertien tot achttien jaar, en twee leraren in het vuur omgekomen. Zeven mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, elf mensen werden gered.

De brand ontstond volgens de brandweer aan het begin van de ochtend (plaatselijke tijd) in de slaapvertrekken op de bovenste verdieping van het gebouw met drie verdiepingen, vermoedelijk door kortsluiting. De slaapzaal had slechts één deur, waardoor de scholieren ingesloten zaten. De meesten van hen zijn waarschijnlijk gestikt door het inademen van rook.

Volledig scherm
De tweede verdieping van de school is volledig uitgebrand. © REUTERS

Een van de brandweerlieden, Soiman Jahid, laat weten aan de media dat ze de kinderen konden horen schreeuwen toen ze aankwamen bij de school. Een voorbijgangster beaamt dit. ,,Ik zag hun kleine handjes uit de geblakerde ramen steken. Ze schreeuwden om hulp, maar ik kon niks doen. Het vuur was te groot.''

De brandweerman vertelt dat ze op de slaapzaal dertien lichamen bovenop elkaar aantroffen in een hoek, nog acht lichamen in een andere hoek en een in het midden bij de trap. Dat zou erop wijzen dat de leerlingen in paniek massaal hadden geprobeerd te vluchten.

Een woordvoerder van de Maleisische overheid stelt dat de slachtoffers zijn omgekomen vanwege een muur 'die er niet had moeten zitten'. De muur was midden op de bovenste verdieping geplaatst, zodat de slaapzaal in tweeën werd verdeeld. Hierdoor bleef er echter per slaapzaal maar één nooduitgang over. Volgens hem had de school net een aanvraag gedaan bij de gemeenteraad voor een veiligheidsvergunning, maar was deze nog niet goedgekeurd.

Tahfiz-school

De Darul Quran Ittifaqiyah school is een zogeheten tahfiz-school, waar studenten de Koran leren. De leerlingen zijn meestal tussen de vijf en achttien jaar. Tahfiz-scholen vallen niet onder het ministerie van Onderwijs, maar staan onder toezicht van religieuze instanties. Sinds een elfjarige jongen in een school in Johor afgelopen april na mishandeling overleed, liggen de scholen in Maleisië onder vuur.