Volledig scherm
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz legt uit aan de media waarom zijn regering niet verder kan. © REUTERS

Kurz: Vervroegde verkiezingen in Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP, heeft de samenwerking met de rechts-populistische FPÖ in de regeringscoalitie beëindigd. 

Hij zei zaterdagavond tijdens een persconferentie in Wenen president Alexander Van der Bellen te hebben voorgesteld ‘vervroegde verkiezingen in Oostenrijk uit te schrijven’ en wel zo snel mogelijk.

De regeringscrisis begon met het opstappen van  vicekanselier Heinz-Christian Strache. Hij nam dat besluit nadat een video uit 2017 was opgedoken waarin hij met een vrouwelijke Russische investeerder praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. 

Kurz liet merken het optreden van de FPÖ echt zat te zijn. Hij verweet de Vrijheidspartij van Oostenrijk zijn hervormingsplannen te schaden en hij krijgt niet de indruk dat deze coalitiepartner bereid is te veranderen. 

Strache trad vandaag noodgedwongen af maar hield vol dat hij het ‘slachtoffer is van een gerichte politieke aanval met illegale middelen'. Voor Kurz volstond het vertrek van zijn ‘rechterhand’ niet. ,,Genoeg is genoeg”, zei de regeringsleider. De FPÖ hindert volgens hem niet alleen het verbetertraject van de regering. ,,Ze schaadt ook het aanzien van ons land”.

President Van der Bellen zei later ook dat vervroegde verkiezingen onvermijdelijk zijn. Hij overlegt zondag met Kurz over de volgende stappen.

  1. Eerste besmetting met nieuw coronavirus in Zuid-Korea

    Eerste besmetting met nieuw coronavi­rus in Zuid-Ko­rea

    De 35-jarige vrouw bleek zondag op het vliegveld van Incheon koorts en ademhalingsproblemen te hebben en is onder quarantaine geplaatst, meldt persbureau Yonhap. Uit onderzoek bleek dat ze is besmet met het nieuwe virus, dat ook al is opgedoken in China, Thailand en Japan en in verband is gebracht met drie sterfgevallen. De gezondheidsdienst meldt dat medepassagiers van de vrouw en bemanningsleden van het vliegtuig worden gecontroleerd. Premier Chung Sye-kyun heeft opdracht gegeven alle mogelijke maatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen.