Kritiek op omvang van Duitse parlement zwelt aan: ‘XXL-Bondsdag moet stoppen!’
Precies een maand na de bloedstollende verkiezingen in Duitsland presenteerde de Bondsdag zich dinsdag aan de rest van het land. Het Duitse parlement is jonger, vrouwelijker en diverser dan voorheen, maar er is kritiek op de ongebreidelde groei.
‘XXL-Bondsdag [moet] stoppen! 500 volksvertegenwoordigers is genoeg’, protesteerde de Duitse belastingbetalersfederatie maandag nog. De Duitse Bondsdag telt 40 extra vertegenwoordigers vergeleken met de vorige periode. En dat kost extra belastinggeld.
Wie een blik werpt op de herschikking van het Duitse parlement in Berlijn ziet een clash tussen generaties. Enerzijds zijn er de nieuwkomers, de frisse twintigers, die hun debuut maken in de politieke arena terwijl aan de andere kant ervaren rotten, geboren in de Tweede Wereldoorlog en opgegroeid tijdens het DDR-regime, blijven zitten.
Met haar 23 jaar is Emilia Johanna Fester het jongste lid van de Duitse Bondsdag. De komende vier jaar vertegenwoordigt zij de Groenen, de partij die momenteel coalitiebesprekingen voert met de liberale FDP en de nipte winnaar van de verkiezingen van vorige maand, de sociaaldemocratische SPD. Alexander Gauland (80) van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is de absolute nestor van het stel.
Lees door onder de foto
736 volksvertegenwoordigers
In totaal zijn dinsdag 736 Duitse volksvertegenwoordigers geïnstalleerd, onder wie 480 mannen en 256 vrouwen. Ze zijn afkomstig van acht verschillende partijen. Niet eerder namen zoveel Duitse politici plaats in de Bondsdag en dankzij het huidige kiesstelsel kan dat aantal de komende verkiezingen alleen maar toenemen. Zo lukte het Die Linke dit keer om in het parlement te blijven, hoewel de kiesdrempel van 5 procent niet werd gehaald. De fractie van de links-populistische partij telt maar liefst 39 leden. Ze zijn direct gekozen door de Duitse kiezer.
Als parlementariër met de meeste dienstjaren had Wolfgang Schäuble (79) de eer om de 20ste Bondsdag te openen. De afzwaaiende voorzitter van het Duitse parlement pleitte ervoor om de kieswet te veranderen. Meer Duitsers, zowel binnen de politiek als daarbuiten, zijn het hiermee eens. Schäuble (CDU) droeg de voorzittershamer over aan SPD’er Bärbel Bas. De 53-jarige sociaaldemocraat, die sinds 2009 in het parlement zit, werd met een overweldigende meerderheid verkozen.
Schäuble, al sinds 1972 actief als parlementariër, wil zelf van geen stoppen weten. Ook na het verkiezingsdebacle waarin de CDU verloor van de SPD blijft hij lid van de Bondsdag.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Duitsland gaat akkoord met leveren van Leopard 2 aan Oekraïne, Scholz overstag na deal met VS’
Duitsland geeft de veelbesproken gevechtstank Leopard 2 vrij voor Oekraïne, zo melden diverse Duitse media. Eerder vandaag berichtte The Wall Street Journal dat de Amerikanen bereid zijn om Abrams-tanks te sturen. Een belangrijke voorwaarde voor bondskanselier Scholz om overstag te gaan. -
met video
Noodtoestand in Nieuw-Zeelandse Auckland wegens aanhoudende hevige regen en overstromingen
In het Nieuw-Zeelandse Auckland is de noodtoestand uitgeroepen na hevige regenval die een groot deel van de stad onder water zette. Gevreesd wordt dat de overstromingen als gevolg van het vrijdag losgebarsten noodweer de komende dag en nacht erger worden. Inwoners van delen van de stad moeten zich voorbereiden op evacuatie. -
Poetin is een ‘nobody’, zegt Zelenski: ‘Ga niet met hem praten over vrede’
De Oekraïense president Volodimir Zelenski is ‘niet geïnteresseerd’ in een ontmoeting met zijn Russische aartsrivaal Vladimir Poetin voor vredesbesprekingen. Poetin is volgens hem ‘een nobody’, zegt hij in gesprek met de Amerikaanse nieuwszender Sky News. -
‘Slechte verliezer’ Laschet (CDU) draagt deelstaatstokje over aan jonge kuitenbijter
Met een nieuwe CDU-voorzitter in Duitslands bevolkingsrijkste deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) begint de partij van Angela Merkel aan haar broodnodige vernieuwing na de historische nederlaag bij de Bondsdagverkiezingen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Verliezende Laschet ondanks Duitse ‘aardbeving’ nog even in het zadel
De druk om de historische nederlaag van zijn CDU/CSU bij de Bondsdagverkiezingen toe te geven groeit, maar desondanks ziet de Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet nog steeds een regeerkans.