Volledig scherm
Het boek Onuitwisbaar van Edward Snowden © EPA

Klokkenluider Snowden door VS aangeklaagd om boek

De Verenigde Staten hebben vandaag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security Agency (NSA) werkte. Zijn nieuwe boek Onuitwisbaar is volgens de VS in strijd met de geheimhoudingsovereenkomst tussen hem en de instantie.

Snowden, die de klok luidde over massale afluisterpraktijken, publiceerde het boek over zijn leven deze week. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat het is gepubliceerd zonder dat het manuscript ervan vooraf is ingezien door inlichtingendiensten.

Ook speeches die de voormalige NSA-medewerker tegenwoordig geeft, zouden tegen de regels indruisen. Met de rechtszaak proberen de VS te voorkomen dat alle opbrengsten van het boek bij Snowden terechtkomen. Daarom hebben ze ook de uitgever aangeklaagd.

Snowden lekte in 2013 geheime documenten over spionageactiviteiten en de beveiliging van online communicatie door de NSA. Sinds de onthullingen verbleef hij in Rusland. Veel mensen zien hem als een held, maar de Amerikaanse autoriteiten willen een strafrechtelijk proces vanwege het lekken van geheime informatie. Dit proces staat overigens los van de rechtszaak om de publicatie van zijn boek.

Uit de onthullingen van Snowden bleek dat Amerikaanse inlichtingendiensten burgers massaal afluisterden. Hiermee werd een wereldwijde discussie over de balans tussen privacy en veiligheid aangewakkerd.