Klok in Libanon op laatste moment toch niet uur vooruit: zomertijd gaat maand later in
In Libanon is de klok vannacht niet een uur vooruit gegaan. In plaats daarvan gaat de zomertijd in het land pas in de nacht van 20 op 21 april in. Waarom de regering in het land afgelopen donderdag tot dit besluit kwam is onduidelijk.
Normaal gesproken gaat Libanon eind maart over op de zomertijd en duurt deze tot eind oktober. Maar donderdag klonk het in een verklaring van het kabinet: ‘De klok zal dit jaar - bij wijze van uitzondering - een uur vooruit worden gezet in de nacht van 20-21 april'.
De beslissing wordt in de verklaring verder niet uitgelegd, zo melden verschillende internationale media, maar het uitstel valt samen met de ramadan, waarbij de moslimgemeenschap vast van zonsopgang tot zonsondergang. Door vast te houden aan de wintertijd wordt het eerder donker en kunnen mensen het vasten op die dag een uur eerder eindigen.
Toch wordt het niet toelichten van de beslissing door het kabinet door sommigen met argusogen bekeken, door anderen beschimpt en zijn er weer anderen die de beslissing niet accepteren. Zeker is dat het besluit tot allerlei praktische problemen gaat leiden.
Lees ook: Zomertijd: Tijdbewaker’ slaapt komende nacht lekker door en checkt de atoomklok morgenochtend wel
‘Niet meewerken’
Televisiemaatschappijen MTV Lebanon en LBCI Lebanon hebben gezegd niet mee te werken aan de verplaatsing van het ingaan van de zomertijd. Zij hebben hun klok vannacht dan ook een uur vooruit gezet. Hetzelfde deed de katholieke kerk, en alle aangesloten instellingen, in het land.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines heeft bekendgemaakt alle vertrekkende vluchten vanaf Beiroet de komende maand weer met een uur naar voren te halen. De vraag is nog wat andere bedrijven en scholen doen. De kans bestaat dat er zo in de praktijk in Libanon twee tijdszones gaan ontstaan, zeker omdat de tijd op computers, telefoons en andere apparatuur in veel gevallen ook automatisch is overgesprongen.
Chaos
Het leidt tot onduidelijkheid in het land dat het, onder meer financieel gezien, al zo moeilijk heeft. Libanon eindigde afgelopen week in het World Happiness Report 2023 samen met Afghanistan onderaan, als minst gelukkige land ter wereld.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde Libanon donderdag nog dat het land zich ‘in een heel gevaarlijke situatie’ bevindt. Een jaar geleden sloot de internationale organisatie een overeenkomst met het land ter waarde van drie miljard in de hoop de recessie, armoede en inflatie te lijf te gaan. Maar de hervormingen die het land beloofde door te voeren, vinden nog niet genoeg plaats. De Libanese valuta verloor 98 procent van zijn waarde en het IMF ziet maar ‘heel langzame vooruitgang'. ,,Zonder snelle hervormingen, zal Libanon in een crisis verzeild raken die maar niet zal ophouden.’’
Het verleidt een Libanese twitteraar tot een ironische vergelijking. ‘Het IMF: jullie tijd raakt op. Berri en & Mikati: We zullen de tijd veranderen', daarbij verwijzend naar de Libanese premier Najib Mikati en parlementsvoorzitter Nabih Berri. Van het tweetal lekte een video waarin ze het voorstel bespreken om het ingaan van de zomertijd uit te stellen. ,,Het kan niet gebeuren. (...) Het zal tot veel problemen leiden’’, zegt Mikati in de video. Toch kondigde hij het uitstel van het ingaan van de zomertijd later aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
Zomertijd / Met video
‘Tijdbewaker’ sliep vannacht lekker door en checkt de atoomklok ‘s ochtends pas
Als ‘tijdbewaker’ in opdracht van de Nederlandse overheid houdt Erik Dierikx in het nationale metrologisch instituut (VSL) in Delft nauwgezet de Nederlandse tijd bij met vier atoomklokken. Wie denkt dat hij vannacht bij de overgang naar zomertijd druk in de weer was om ze te verzetten, vergist zich. -
Met video
Erdogan wint Turkse presidentsverkiezingen, felicitaties Poetin én Zelensky
Recep Tayyip Erdogan blijft president van Turkije. Volgens de Turkse Kiesraad zijn bijna alle stemmen geteld en is de leider van de AK-partij niet meer in te halen door zijn uitdager Kemal Kilicdaroglu (CHP). Ruim 52 procent van de Turken stemde op Erdogan, bijna 48 procent op de oppositie. -
3
Rij je in België 1 kilometer per uur te hard, dan kost je dat 63 euro (ja, die ene kilometer wórdt gemeten)
Pas op als je komend pinksterweekend naar het zuiden rijdt. België is niet alleen het land van veel soorten bier, maar tegenwoordig ook van goed werkende trajectcontroles.Brussel -
Serviërs massaal de straat op tegen geweld op televisie: ‘Niet normaal’
Serviërs gingen dit weekend massaal de straat op om te protesteren tegen geweld in de samenleving. Ze eisen onder meer een verbod op gewelddadige televisie.
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Met video
Orka’s bijten opnieuw van zich af: weer een boot tot zinken gebracht
Het blijft onrustig in de Straat van Gibraltar. Opnieuw hebben daar orka's een boot aangevallen. Het is een opmerkelijke reeks aanvallen - al sinds 2020 - die ooit lijkt te zijn begonnen bij één wraakzuchtige orka: White Gladis.