Kleindochter dictator Mussolini met verpletterende overwinning in gemeenteraad Rome
VIDEODe kleindochter van de Italiaanse dictator Benito Mussolini, Rachele Mussolini, is herkozen voor de extreemrechtse Fratelli d’Italia in de gemeenteraad van Rome. Vergeleken met de vorige verkiezingen haalde ze dit maal meer dan tien keer zo veel stemmen op.
In de peilingen stond Rachele Mussolini er al goed bij, maar de resultaten zijn overweldigend. Met maar liefst 8200 stemmen, het meeste van alle raadsleden, is ze herkozen tot de positie. In 2016 kreeg de extreemrechtse politica 657 stemmen.
De 47-jarige kleindochter van de Tweede Wereldoorlog-dictator is vernoemd naar haar grootmoeder, de tweede vrouw van Mussolini. Over het fascisme, de beruchte stroming waar je onder andere haar opa en Adolf Hitler kan plaatsen, wil ze zich liever niet uitlaten. Wel benadrukt ze tegen verheerlijking van die term te zijn.
Ik ben herkozen door mijn harde werk, niet door mijn achternaam
Lastige achternaam
Dat ze Mussolini heet vindt ze dan ook eerder een last dan een zegen: ,,Ik heb als kind leren leven met mijn achternaam”, vertelt ze afgelopen woensdag aan persbureau Reuters. ,,Op school werd ik erdoor gepest. Maar toen trad Rachele naar voren en ik als persoon overwon de achternaam, hoe belastend die soms ook kan zijn.”
In de politiek wist ze eindelijk boven haar achternaam uit te stijgen. ,,In het verleden kreeg ik alleen maar interviews door mijn achternaam”, vertelt Mussolini. ,,Nu begonnen ze ook te vragen over de initiatieven die ik ondernam in de gemeenteraad. Ik ben herkozen door mijn harde werk, niet door mijn achternaam.”
Ze is lid van de extreemrechtse Fratelli d’Italia. De partij is nationalistisch, eurosceptisch en tegen immigratie. Dit leidt ertoe dat de partij door sommigen wordt geïdentificeerd als neo-fascistisch.
Wie was Benito Mussolini?
Benito Mussolini was de oprichter van de fascistische beweging in Italië. Toen zijn partij verkozen werd in de nationale Italiaanse overheid, marcheerde hij in 1922 met zijn volgelingen naar Rome en nam hij de post van minister president met geweld tot zich. In 1925 gaf hij een speech waarin hij zichzelf de opperste macht toebedeelde. Dit punt wordt gezien als het begin van Benito Mussolini als dictator.
‘Il Duce’ (de Leider), zoals hij genoemd werd door zijn volgelingen, ging een bondgenootschap aan met het Duitsland van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hoopte dat Hitler Italië kon opzwepen naar grote hoogten, maar die belofte bleef uit. In 1945, vlak nadat Duitsland zich had overgegeven, werd Mussolini geëxecuteerd, waarna zijn lichaam publiekelijk werd opgehangen in Milaan. Zijn vrouw en kinderen overleefden de chaos, en zorgden ervoor dat zijn lichaam begraven werd in het familiemausoleum in Predappio.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paniek in Florida door ‘een van de schadelijkste slakken ter wereld’: quarantaine ingesteld
In de Amerikaanse staat Florida zijn quarantainemaatregelen genomen om te voorkomen dat de Afrikaanse reuzenslak zich verder over de staat verspreidt. Het dier draagt mogelijk een parasiet met zich mee die rattenlongworm wordt genoemd en een hersenvliesontsteking kan veroorzaken bij mensen en vee. -
Tropische storm Bonnie blijft uit, ABC-eilanden halen opgelucht adem
De aangekondigde tropische storm die woensdag over Curaçao, Aruba en Bonaire zou trekken, heeft geen grote gevolgen gehad. Op de eilanden is daarom met opluchting gereageerd. Volgens minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas blijkt hieruit dat Curaçao een gezegend land is, hij dankte God voor het uitblijven van grote schade. -
Noodtoestand aan Amerikaans-Mexicaanse grens: ‘Biden moet nu ingrijpen’
51 migranten uit Midden-Amerika bezweken deze week in een oververhitte vrachtwagen langs een smokkelroute in Texas. De gruwelijke gebeurtenis illustreert het migratieprobleem waar de Verenigde Staten al jaren mee kampt. Veel Amerikanen en migranten hopen dat president Joe Biden het strenge migratiebeleid van voorganger Donald Trump hervormt. Het lijkt echter maar niet te lukken om een goede oplossing te vinden. -
Wandelaar (31) overleeft zeven dagen zonder eten in Italiaanse rotskloof
In Italië heeft een wandelaar na een val in een rotskloof zeven dagen overleefd zonder eten. De 31-jarige man werd zaterdag gered en stelt het goed. Dat melden Italiaanse media zondag. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUM
Franse vrouw in tranen als haar verkrachter als vrij man rechtszaal verlaat: ‘Is dit nog normaal?’
,,Is dit nog normaal? Op deze manier krijgen misbruikte vrouwen nooit gerechtigheid.” In een filmpje op sociale media klaagt de Franse Karine (25) over de straf die haar verkrachter opgelegd kreeg. Haar emotionele reactie maakt diepe indruk in Frankrijk. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.