Volledig scherm
Poetin bedankte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor zijn komst bij de start van hun gesprek. © AFP

Kim Jong-un en Poetin kijken tevreden terug op top

In het Russische Vladivostok is de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen. De ontmoeting gebeurde onder vier ogen en duurde ruim een uur. ,,We hebben een zeer substantiële gedachtewisseling gehad over kwesties die ons beiden aangaan”, aldus Kim. Hij bedankte Poetin ook voor ‘een heel goed moment’. Het was de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten.

Ook de Russische president kijkt tevreden terug op zijn gesprekken met de Noord-Koreaanse leider. Poetin laat weten dat beide heren open hebben gesproken over denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. Iets waar Kim volgens Poetin open voor zou staan, maar de Noord-Koreaanse leider zou garanties eisen voor de veiligheid van zijn land.

Poetin denkt aan internationale garanties, maar wil niet op de zaken voorruit lopen. Eerst moet volgens hem het vertrouwen tussen de internationale gemeenschap en Noord-Korea groeien.

Privé

Volledig scherm
Het is de eerste keer dat beide leiders elkaar persoonlijk ontmoeten. © REUTERS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un kwam gisteren aan in Vladivostok, met een gepantserde trein. Na de officiële ceremonie spraken Poetin en Kim Jong-un elkaar vandaag privé. Nu volgen ook nog gesprekken in een uitgebreider format.

De belangrijkste thema's zijn de oplossing voor de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland en de bilaterale betrekkingen zoals de politieke, economische, culturele en humanitaire banden. Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider zijn hulp aangeboden bij het oplossen van problemen op het Koreaanse schiereiland. De Russische president zei dat hij Kims inspanningen om de betrekkingen van Pyongyang met de VS te normaliseren, verwelkomde.

Toch doet Poetin waarschijnlijk niets dat in strijd is met de sancties van de Verenigde Naties. Joeri Oesjakov, de Russische adviseur voor buitenlands beleid, zei dat de twee leiders geen gezamenlijke verklaringen afleggen of overeenkomsten ondertekenen.

De ontmoeting tussen Kim en Poetin kwam er nadat een tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump, in februari in Hanoi, op een mislukking was uitgedraaid. Washington wil dat Pyongyang zijn kernwapenprogramma opgeeft, terwijl Pyongyang wil dat de economische sancties worden opgeheven. Na de ontmoeting met Poetin reist Kim af naar Peking, voor de tweede editie van een groots handelsforum.

Kans voor Kim

Hoewel VN-sancties een handelsakkoord in de weg lijken te staan, is er wel hoop voor Noord-Korea. Rusland erkend namelijk het atoomprogramma van Noord-Korea, maar wil niet dat het land dit uitbreid. Poetin kan Kim de hand reiken door een stop van kernproeven te eisen in ruil voor de verzachting van de sancties. Wel moet de rest van de internationale gemeenschap daarmee akkoord gaan. 

Voor beide leiders lijkt de top vooral een manier te zijn om hun persoonlijke blazoen op te poetsen. Zeker voor Kim, hij kan nu pronken zowel de Amerikaanse president Trump als de Russische president Poetin ontmoet te hebben. Ook is de top een signaal voor de Noord-Koreanen dat hun internationale isolement voorbij is. 

Voor Poetin is de top een manier om zichzelf te profileren als belangrijke speler in de regio. Daarnaast kan succes op nucleair terrein de populariteit van Poetin in eigen land een flinke boost geven. Dan is hij de man die slaagde waar de Amerikaanse president Trump faalde.