Kim had niets te verliezen, Trump wel
analyseDe top in Hanoi van de Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump is geflopt. Kim wilde te veel zonder tegenprestaties, aldus Donald Trump. De twee leiders, die vriendschappelijke banden onderhouden, gingen zonder resultaat uiteen.
Kim Jong-un wilde beëindiging van de economische sancties tegen Noord-Korea, maar kon daar te weinig tegenover stellen om Donald Trump een overeenkomst te laten ondertekenen. President Trump zei in een persconferentie na de abrupt beëindigde topontmoeting dat hij ,,dacht wel een productieve tijd te hebben gehad, maar dit ging over sancties. Zij willen van alle sancties af en dat kunnen wij niet doen’’, aldus Trump. Geen harde toezeggingen dus over het inperken van de nucleaire ambities van Noord-Korea. En dus gingen de partijen onverrichter zake uit elkaar.
Een Nobelprijs voor de Vrede zit er dit jaar waarschijnlijk niet in voor de Amerikaanse president. Trump zelf zei eerder dit jaar dat zijn inspanningen voor vrede op het Koreaanse schiereiland daarvoor wel in aanmerking kwamen. De Japanse premier Abe had hem dat in een brief geschreven. Maar ondanks alle hartelijkheid en een bloeiende persoonlijke vriendschap met Kim Jong-un (alweer volgens Trump zelf) is de Amerikaanse president er niet in geslaagd tot enige overeenstemming te komen op de tweede top.
Toekomstige onderhandelingen
Net als vorig jaar, in Singapore, eindigt ook deze top tussen de Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea daarom met vage intenties, goede bedoelingen en weinig concreets. ,,Beide onderhandelingsteams kijken uit naar toekomstige onderhandelingen’’, heet dat in diplomatieke taal.
De druk was enorm voor Donald Trump om in Hanoi een succes te scoren. Thuis ligt de Amerikaanse president immers zwaar onder vuur na de belastende getuigenis van zijn voormalige advocaat Michael Cohen voor het Huis van Afgevaardigden. Hij noemde Trump ‘een leugenaar, een oplichter en een racist’.
Er was wel enige hoop rond deze top. Na het mediaspektakel vorig jaar in Singapore zouden in Hanoi spijkers met koppen worden geslagen. Ondanks het uitwisselen van overdreven complimenten van Trump aan het adres van Kim Jong-un (zelfs de Engelssprekende Noord-Koreaan moest erom grinniken) blijken de standpunten toch zeer ver uit elkaar te liggen. Duidelijk is dat Noord-Korea niet verder wil gaan dan het (tijdelijk) stoppen van nucleaire tests. Geen sprake van buitenlandse controle op het nucleaire programma van Kim Jong-un, laat staan dat het arsenaal wordt afgebouwd. Zonder die troeven zou Kim Jong-un ook snel uitgespeeld zijn.
Voor Kim Jong-un is de ontmoeting niettemin weer een succes. Hij stond immers weer op het wereldtoneel, werd toegejuicht door een menigte in Hanoi en thuis kan hij heel goed uitleggen dat hij een harde onderhandelaar is. Anders ligt dat voor Donald Trump die thuis zat problemen heeft en nu ook op het internationale podium een flinke tegenvaller moet incasseren. Hoe dit recht te praten? Want de door hem bewonderde Kim Jong-un lijkt een betere strateeg dan de man die zichzelf ooit tot de beste dealmaker op aarde uitriep.
Kijk hier naar de uitleg van Trump:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPersconferentie
Russische ambassadeur houdt voet bij stuk over Boetsja: ‘Onze soldaten waren allang weg’
De Russische ambassadeur in Nederland heeft meer dan genoeg van alle ‘nepnieuws’ in de Westerse media. Dus hield hij een persconferentie om zijn kant van het verhaal te vertellen. -
video
Trump: Kim wilde beëindiging sancties, maar daar konden we niet aan beginnen
De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben zojuist zonder gezamenlijk akkoord hun topconferentie afgesloten. De Noord-Koreanen wilden dat alle sancties zouden worden opgeheven. ,,Dat konden we niet doen,” aldus Trump op een persconferentie. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Sterren eisen strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas: ‘Dit moét veranderen’
Na de schietpartij in Texas waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en drie volwassenen omkwamen, pleitten veel sterren op sociale media voor strengere wapenwetgeving. -
Geen cel voor ouders Belgische dreumes die van hun drugs snoepte: ‘Wel beterschap beloven’
De ouders van een Belgische dreumes die cannabis en cocaïne binnenkreeg hoeven niet de cel in. Mits ze hun leven beteren en van de drugs afblijven.
-
profiel
Wie was de 18-jarige schutter in Texas? ‘Hij werd gepest en kocht zijn wapen in de winkel’
De jongen die gistermiddag lokale tijd 21 mensen doodschoot op een basisschool in Uvalde (Texas), is geïdentificeerd als de 18-jarige Salvador Ramos. Hij kwam zelf ook om het leven toen de politie ingreep. Op sociale media zou hij volgens Amerikaanse media zijn daad hebben aangekondigd. ,,Ik sta op het punt om...” -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.