Kim en Trump pokeren hun weg naar top Singapore
De Noord-Koreaanse vicepremier noemt de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken 'een politieke dummy'. Maar Kim laat wel zien dat hij een nucleaire testlocatie wil ontmantelen. Welkom bij politiek pokeren op wereldniveau.
Als de juiste overeenkomst niet op tafel komt, dan wandelen we met alle eerbied de deur uit
Voor wie er nog aan twijfelde, het aftellen én het grote pokeren is begonnen. Over drie weken moet het gebeuren en is Singapore de locatie van de historische bijeenkomst van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, hoopt dat de geplande ontmoeting tussen Trump en Kim op 12 juni doorgaat, ook al zei de president eerder dat er een 'gerede kans' bestaat dat de meeting wordt afgeblazen omdat Pyongyang zijn kernwapenarsenaal niet opruimt. Als dat zo blijkt te zijn dan zal de VS niet aarzelen weg te lopen.
Pompeo refereerde bij de tv-zender Fox news aan een eerdere deal van Amerika met het Libië van de toenmalige leider kolonel Gaddaffi. Een slecht voorbeeld want de deal kostte Gaddaffi zijn kop omdat hij zijn nucleaire kaart uit handen gaf. Stom daaraan te refereren, vond de Noord-Koreaanse vicepremier Choe Son Hui in de typische scheldretoriek van het regiem.
,,Een slechte deal is geen optie'', vond de oud-CIA-baas Pompeo. ,,Het Amerikaanse volk rekent erop dat we dit goed regelen. Als de juiste overeenkomst niet op tafel komt, dan wandelen we met alle eerbied de deur uit.'' Maar wie denkt dat de Noord-Koreanen de deur dichtslaan leert dan weer dan ze vandaag 30 buitenlandse journalisten ontvangen voor een demonstratief vredesevenement bij een geheime nucleaire testlocatie. Het is allemaal onderdeel van dat grote pokerspel.
Winnen
De belangrijkste spelers hebben ook wel wat te winnen. Kim hoopt op internationale erkenning en vooral ook concessies af te dwingen voor economische hulp. Trump wil Korea een stabiele toekomst geven en de wereld laten zien dat hij inderdaad de ongeëvenaarde ‘dealmaker’ is die hij steeds beweert te zijn. Trump heeft in dat verband al laten weten degenen te begrijpen die zeggen dat hij een Nobelprijs voor de Vrede zou moeten krijgen.
Het bluffen dat bij pokeren hoort, is dus ook begonnen. Zo trok Kim zich vorige week plots terug uit gesprekken met Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse president veinsde boosheid omdat een lang geplande, grote militaire oefening van Zuid-Koreanen met Amerikanen gewoon doorging. Kim dreigde ook even helemaal niet naar Singapore te zullen komen als de Amerikanen steeds blijven benadrukken dat het Koreaanse schiereiland zo snel mogelijk volledig gedenucleariseerd moet worden. Er kan geen sprake van zijn alle atoomwapens in één keer op te geven, aldus de Noord-Koreanen. Dat was ook nooit zo toegezegd.
Amerikaanse diplomaten zien dat als onderdeel van het pokeren. Donald Trump deed zelf een duit in het zakje door te verklaren dat de top dan misschien niet doorgaat. Of anders later zal worden gehouden. Maar Trump leek tegelijk ook wat toe te geven aan Kim door te suggereren dat Noord-Korea niet in één keer zijn arsenaal kan inleveren. ,,Het zou beter zijn van wel, maar moet dat zo zijn?'' De omvang van Noord-Korea’s nucleaire programma zou het ook praktisch lastig maken om de hele boel meteen weg te halen, zeggen Trumps adviseurs nu.
Wereldklasse
Diplomaten in Washington zeggen ook dat dit alles hoort bij het pokerspel tussen Kim en Trump. Maar er zijn nog twee spelers, met voorop de Chinese president Xi. Trump noemde hem in dit verband zelfs een 'pokeraar van wereldklasse'. Terwijl Trump en Xi elkaar ondertussen naderen in de handelsoorlog tussen beide grootmachten meldde de Amerikaanse president wel even niet blij te zijn met Xi’s invloed op Kim Jong-un. De laatste reisde na de historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in meteen en onaangekondigd naar Peking voor overleg. Donald Trump zei dat hij direct na die reis 'een kleine verandering' had opgemerkt in de opstelling van Kim en voegde daar aan toe: ,,I don’t like that.'' Het zit de Amerikanen bijvoorbeeld dwars dat de Chinezen nu al gebaren maken richting Noord-Korea om economische bijstand te gaan bieden.
De vierde speler aan tafel is de Zuid-Koreaanse president Moon-Jae-in. Hij denkt dat er 99 procent kans is dat de top wél doorgaat en prijst Donald Trump voor zijn inzet. Ook heeft hij de Amerikaanse president gewezen op de belangrijke rol die hij hier kan spelen. ,,Het lot en de toekomst van het Koreaanse schiereiland hangen af van deze ontmoeting.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verbannen oud-koning Juan Carlos voor even terug in Spanje
Juan Carlos I, de oud-koning van Spanje, is na bijna twee jaar ballingschap in Abu Dhabi even terug in zijn land om een zeilwedstrijd bij te wonen. Maar is de inmiddels van rechtsvervolging ontslagen vorst nog welkom? -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Boeings ruimtevaartuig Starliner gekoppeld met ISS
Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing heeft succesvol aangelegd bij het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral en koppelde bijna 26 uur later, om 02.28 uur Nederlandse tijd, aan bij het ruimtestation. -
Biden zet oorlogswet in om groot tekort aan babymelkpoeder op te lossen
De Amerikaanse president Joe Biden zet een oorlogswet in en opent een ‘luchtbrug’ om het tekort aan babyvoeding in de VS aan te pakken. De Amerikaanse regering laat melkpoeder meevliegen op commerciële vliegtuigen die door het leger zijn ingehuurd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt.
-
Bodybuilder krijgt levenslang voor moord op ex, haar grootouders en een fotograaf
Een volksjury in West-Vlaanderen heeft de 29-jarige Alexander D. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tien jaar tbs wegens de moord in 2017 op zijn ex-vriendin, haar grootouders en een fotograaf voor wie het toen 18-jarige meisje soms poseerde. D. ondervroeg en folterde de fotograaf in diens huis in Gent acht uur lang voor hij hem doodstak. De dag erna bracht hij zijn ex in haar woning in het West-Vlaamse Moere eveneens met messteken om, en vervolgens haar te hulp geschoten opa en oma. -
PREMIUM
Belgische ex-piloot (45) sterft week voor bruiloft, verloofde (44) opgepakt
In België is een 45-jarige ex-piloot vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Zijn verloofde, met wie hij volgende week zou trouwen, is opgepakt. Buurtbewoners in het Belgische Lummen reageren geschokt. ,,Hij deed heel hard zijn best om er hier een toffe buurt van te maken.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.