Kapitein omstreden migrantenschip niet vervolgd voor doorbreken blokkade Lampedusa
De Duitse kapitein van het migrantenschip Sea-Watch 3 hoeft niet terecht te staan voor illegaal aanmeren in Italië. Dat heeft een rechtbank geoordeeld. Het schip arriveerde in juni 2019 ondanks een zeeblokkade met 41 Afrikaanse migranten aan boord op het eiland Lampedusa.
Carola Rackete werd kort na het aanmeren aangehouden, maar werd daarna in het lopende onderzoek vrijgelaten. De rechtbank stelt dat het negeren van de zeeblokkade erop gericht was de levens van migranten te redden die al langer dan twee weken gestrand waren op zee.
De gebeurtenissen vonden plaats op een moment waarop Sea-Watch, een organisatie die bootmigranten op de Middellandse Zee helpt, worstelde met de strenge maatregelen die de toenmalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini had ingevoerd. Hij probeerde de komst van illegale migranten tegen te houden door particuliere reddingsboten uit de havens te weren.
Mensensmokkel
Het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart, lag al een tijd uit de kust van het Italiaanse eiland, maar mocht van de autoriteiten niet in Italiaanse wateren komen. De VVD in de Tweede Kamer riep op bemanningsleden die zonder toestemming op zee mensen uit gammele bootjes oppikken, te vervolgen voor het faciliteren van mensensmokkel.
De liberalen wilden dat bemanningsleden van reddingsboten die onder de Nederlandse vlag varen een straf kunnen krijgen van maximaal vier jaar cel of een boete van maximaal 83.000 euro. Bovendien moeten de opdrachtgevers die zonder toestemming dergelijke ‘reddingsacties’ uitvoeren naar Italiaans voorbeeld een boete krijgen, stelt de partij. Een Kamermeerderheid steunde dat voorstel.
Kapitein Rackete zei eerder het risico van een celstraf te willen nemen. ,,Ik weet dat het riskant is, maar de mensen aan boord zijn uitgeput. Ik ben bereid om de gevangenis in te gaan als iemand mij wil aanklagen. Ik zal mezelf verdedigen want ik deed het juiste.”
Piraat
Rackete en de leider van anti-migrantenpartij Lega kwamen herhaaldelijk met elkaar in botsing nadat de kapitein de Italiaanse zeeblokkade had genegeerd. De Duitse, die bij het aanmeren een boot van de kustwacht ramde, startte een lasterzaak tegen de politicus, nadat hij haar op sociale media onder meer een ‘piraat’ had genoemd. Deze zaak loopt nog.
Salvini staat in september terecht voor zijn besluit uit 2019 om meer dan honderd migranten te weren uit Italië. De migranten waren gestrand op een boot op zee totdat aanklagers het schip van een Spaanse actiegroep in beslag lieten nemen en de opvarenden in veiligheid brachten. Bij een veroordeling kan hij een celstraf van maximaal vijftien jaar krijgen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Het besef is weg dat dit mensen zijn: vaders, moeders, baby’s’
Artsen zonder Grenzen gaat weer met een schip reddingsacties uitvoeren op de Middellandse Zee. De Amerikaan Jay Berger is aangemonsterd en vertelt vanuit zijn kajuit over het waarom daarvan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Buitengewoon vroege hittegolf in Spanje: ‘De zomer eet de lente op’
Delen van Spanje kampen met een buitengewoon vroege hittegolf. De thermometer in de stad Andujar in Andalusië gaf vanmiddag 41 graden aan. Ook in andere zuidelijke steden waren er recordtemperaturen voor mei. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
met video
Activiste dringt door tot rode loper Cannes en protesteert tegen seksueel geweld in Oekraïne
Een vrouw heeft vrijdagavond tijdens een première op het festival van Cannes geprotesteerd tegen het seksueel geweld jegens vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lichaam had zij met verf de tekst Stop raping us (‘Hou op ons te verkrachten’) geschreven, over de kleuren van de Oekraïense vlag.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Artsen zonder Grenzen hervat migrantenmissie op Middellandse Zee
Artsen zonder Grenzen gaat weer de Middellandse Zee op om hulp te verlenen aan migranten die in nood raken als ze vanuit Afrika naar Europa proberen te komen. De medische hulporganisatie werkt deze keer samen met reddingsorganisatie Sea Watch. -
PREMIUMPersconferentie
Russische ambassadeur houdt voet bij stuk over Boetsja: ‘Onze soldaten waren allang weg’
De Russische ambassadeur in Nederland heeft meer dan genoeg van alle ‘nepnieuws’ in de Westerse media. Dus hield hij een persconferentie om zijn kant van het verhaal te vertellen.