Juncker legt zijn opmerking uit na openlijk ruzietje met May in Brussel

VideoDe Britse premier Theresa May heeft opheldering gekregen van Jean-Claude Juncker, nadat de twee voor het oog van de camera’s onenigheid hadden in Brussel. De voorzitter van de Europese Commissie had de situatie rond de brexit ‘vaag’ genoemd en een geagiteerde May wilde weten of hij het over haar had. Dat bleek niet zo te zijn; hij bedoelde het hele debat erover.

,,Dit lijkt niet op een uitwisseling van vriendelijke woorden’’, schreef journalist Philip Sime vanochtend bij een video van het voorval, die al snel viraal ging. Op de beelden, waarbij geluid ontbrak, was te zien hoe May midden in een vergaderzaal fel in gesprek ging met Juncker. Liplezers helderden voor Channel 5 News op wat ze precies zei.

,,Hoe noemde je me?’’, begon ze. ,,Je noemde me vaag. Ja, dat deed je. Vaag, jawel.’’ Vlak nadat een verbaasde Juncker had ontkend, liep Mark Rutte de zaal in. Hij leek de boel te sussen: vlak voor het einde van de video sloeg hij zijn armen zacht om de twee heen.

Na het incident bekende May dat ze een ‘stevig gesprek’ met Juncker had gehad. ,,Ik denk dat je zulke discussies kunt hebben als je een werkrelatie hebt opgebouwd en goed samenwerkt’’, zei ze tegen de pers. ,,En het werd uiteindelijk duidelijk dat hij over het hele debat sprak toen hij dat woord gebruikte.’’ Juncker beaamde dat tegenover journalisten. ,,Toen ze had gecheckt wat ik had gezegd, hebben we gekust.’’

De betekenis van zijn opmerking blijkt overigens ook wel uit de exacte woorden die Juncker gisteravond sprak bij een persconferentie. ,,We willen graag dat onze Britse vrienden hun verwachtingen duidelijk maken, want dit debat is soms vaag en niet secuur en ik wil opheldering.’’

Volledig scherm
May en Juncker hadden onenigheid voor het oog van de camera's. © Videostill

Kristalhelder

Volgens May is de verstandhouding nog steeds in orde en gaan de gesprekken in Brussel de komende dagen gewoon door. Maar vaag zijn de wensen volgens haar allerminst; ze heeft naar eigen zeggen kristalhelder uitgelegd wat ze wil. Het gaat om verduidelijkingen en beloftes bij het brexitakkoord dat ze eerder dit jaar met de Europese Unie sloot. Echte wijzigingen komen er niet, want EU-kopstukken lieten de afgelopen weken meermaals weten dat de deal definitief is.

Het akkoord wordt echter pas wettelijk geldig als het Britse parlement hem goedkeurt. Die goedkeuring is ver weg, want zelfs binnen Mays eigen Conservatieve partij hebben politici weinig goeds over het document te zeggen. Daarom stelde de premier de cruciale stemming afgelopen dinsdag uit en trok ze opnieuw naar Brussel. Daar gaat het nu vooral over de relatie tussen de Europese republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland; het heetste hangijzer in het Lagerhuis.

Dat laatste land zou na de brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een feitelijke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Voor Noord-Ierland zou later iets geregeld worden, waar behalve de inwoners ook Londen, Dublin en Brussel mee kunnen leven. Critici van de deal van May vinden dat bewoordingen uit de overeenkomst Groot-Brittannië feitelijk voor onbepaalde tijd in de greep van de EU houden. Londen zou dan niets meer te vertellen hebben over het beëindigen van de speciale status van Noord-Ierland.