Volledig scherm
Een helikopter van de reddingsdiensten boven de rotsspleet waarin de Nederlander was gevallen. © Twitter 112Asturias

Jongetje (10) redt Nederlandse wandelaar (64) die in Spaanse rotsspleet valt

Een 64-jarige Nederlander stond afgelopen weekend doodsangsten uit nadat hij tijdens een bergwandeling in het noorden van Spanje in een diepe rotsspleet was gevallen. Uiteindelijk was het de 10-jarige Rubén die het hulpgeroep van de man hoorde en naar hem op zoek ging. Dat ging niet vanzelf: de Nederlander was bij de val zijn gehoorapparaat verloren en antwoordde niet op geroep van zijn redder.

112 Asturias on Twitter

Rescatado un holandés de 64 años que sufrió caída en una grieta en los Picos de Europa, Cabrales. https://t.co/W35Og3L3rZ

Spaanse media maken gretig melding van het opmerkelijke verhaal. De 10-jarige Rubén Lopez Rimada was zondagochtend met zijn ouders en zus vlakbij Cabrales het Picos de Europa-gebergte ingetrokken voor een wandeling en om foto's te maken. Rond 10.00 uur hoorde hij roepen: ,,Hallo, hallo!”, klonk het in het Spaans. En: ,,Help me!”

Rubén waarschuwde zijn ouders, maar het lukte het Spaanse gezin niet om de man in nood te vinden. Ze belden de hulpdiensten en vertelden hulpgeroep te horen. Het vreemde was dat ze niemand zagen, dat het roepen om hulp gebeurde met tussenpozen van ongeveer een minuut én dat hun roepen niet beantwoord werd. Het leek op een bandje dat werd afgespeeld. Mogelijk kwam het vanuit een grot. 

De Spaanse reddingsdiensten stuurden een helikopter naar het gezin. Vanuit dat toestel werden uiteindelijk lichtsignalen vanuit een rotsspleet gezien op 800 meter van de plek waar het gezin het geroep voor het eerst hoorde. In een rotsspleet lag een 64-jarige Nederlander. Hij had zijn rug gekneusd en was zijn gehoorapparaat verloren, waardoor hij het terugroepen van Rubén en zijn ouders niet had gehoord. 

Een hulpverlener en arts daalden via een lier aan de helikopter af in de spleet. Zij gaven de Nederlander eerste hulp en pijnstillers, waarna deze op zijn beurt op een brancard de helikopter in werd getakeld. Daarna werd de man - een toerist - naar het regionale ziekenhuis van Arriondas gebracht. 

Gps-apparaat

Volgens de Spaanse krant La Vangardia zochten Rubén en zijn ouders de Nederlander 's middags op in het ziekenhuis. De man sprak nauwelijks Spaans, maar legde Rubéns moeder in het Engels uit wat er was gebeurd: hij was die ochtend aan een wandelroute begonnen, maar de gegevens in zijn gps-apparaat waren verkeerd. Op een gegeven moment moest hij langs de smalle spleet afdalen, waarna hij na twee meter niet meer voor- of achteruit kon. De man droeg een grote rugzak en raakte zijn evenwicht kwijt. Hij viel. 

De man legde het gezin uit dat hij daarna om hulp begon te roepen in de paar woorden Spaans die hij machtig is. Zodra hij is hersteld, keert hij terug naar Nederland.

 1. Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenharnas uit ziekenhuis ontslagen

  Jongetje (6) dat van museum in Londen werd gegooid in spalkenhar­nas uit ziekenhuis ontslagen

  Het 6-jarige Franse jongetje dat op 4 augustus door een schizofrene tiener van een uitkijkplatform van museum Tate Modern in Londen naar beneden werd gegooid, is uit het ziekenhuis ontslagen. Volgens de ouders van het ventje ligt hij op bed in een pantser van spalken dat de breuken in zijn benen, voeten, handen, armen, nek, rug en romp moet helpen herstellen. ,,Ons zoontje ziet eruit als een ridder die blijft vechten.”
 2. Pathologische lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’
  video

  Pathologi­sche lacher schatert net als de Joker: ‘Ik gierde het uit toen mijn moeder stierf’

  Sinds de première van de hitfilm ‘Joker', met in de hoofdrol een satanisch lachende Joaquin Phoenix, staat de Amerikaanse Scott Lotan (47) volop in de belangstelling. De man uit Virginia Beach heeft namelijk een angstaanjagende, bulderende lach die exact lijkt op die van de hoofdpersoon in de kaskraker. Niet omdat hij is dolgedraaid, maar vanwege een afwijking die ‘emotionele incontinentie’ wordt genoemd. ,,Ik kan er niks aan doen en ben een pathologische lacher.”