Volledig scherm
President Trump en First Lady Melania arriveren op Haneda international airport in Tokio. © AFP

Japan probeert Trump te paaien met potje golf en sumowedstrijd

Donald Trump is aangekomen in Japan voor een vierdaags bezoek. Samen met zijn vrouw Melania landde de Amerikaanse president vandaag in Tokio. 

Het bezoek wordt vooral als ceremonieel gezien om te tonen hoe goed de banden tussen de landen zijn, maar ondertussen broeit een handelsoorlog. Naast alle fotogenieke plaatjes van twee leiders én golfvrienden - de Japanse premier Shinzo Abe en Trump gaan wat balletjes slaan - staan maandag de lastige handelsbetrekkingen op de agenda.

De Verenigde Staten zitten midden in een handelsoorlog met China, maar ook de spanningen met Japan en de EU groeien. Trump heeft Japan zes maanden respijt gegeven voor hij hardere maatregelen wil nemen vanwege de ongelijke handelsbalans. Vooral giganten als Toyota zijn helemaal niet blij met de importbeperkingen waarmee Trump steeds maar weer schermt tegen Japan en Europa omdat ‘te veel afhankelijkheid van buitenlandse autofabrikanten een veiligheidsrisico zou zijn voor de Verenigde Staten’. Kul, volgens Japanse en ook Europese analisten die Trump ervan beschuldigen puur de eigen, Amerikaanse, auto-industrie te willen beschermen.

Japan wil – net zoals Saoedi-Arabië dat eerder deed - de Amerikaanse president Donald Trump flink in de watten te leggen tijdens zijn vierdaagse bezoek. Behalve golfen mag hij naar een sumoworstelwedstrijd in het beroemde stadion van Ryogoku Kokugikan. Volgens Amerikaanse media is Tokio er alles aan gelegen om het Amerikaanse staatshoofd in een goed humeur te brengen gezien de angst dat de Amerikaanse tariefpolitiek de Japanse auto-industrie zal treffen.

Maandag is er een staatsbanket voor de Trumps in het keizerlijke paleis. Trump zal als eerste buitenlandse staatshoofd een ontmoeting hebben met de eerder deze maand aangetreden keizer Naruhito. Eerder verklaarde Trump vereerd te zijn met die ontmoeting.

De natuur hield overigens minder rekening met de komst van de Amerikaanse president. Kort voordat deze arriveerde schudden de gebouwen in de Japanse hoofdstad als gevolg van een aardbeving. Die had een kracht van 5,1 en het epicentrum lag bij Chiba, ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Tokio. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

  1. Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Experts: Franse koning Lodewijk IX stierf omdat hij bloedhekel had aan Afrikaans eten

    Bijna 750 jaar na zijn overlijden hebben wetenschappers eindelijk vast kunnen stellen waaraan de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX (de negende) in het jaar 1270 overleed. Volgens een team experts onder leiding van de Franse forensisch patholoog Philippe Charlier stierf de vorst in de tegenwoordige Tunesische hoofdstad Tunis, omdat hij Afrikaans eten haatte, uit principe weinig at en daardoor een extreem vitaminetekort en vervolgens dodelijke scheurbuik ontwikkelde.