Italië schrapt coronapas in restaurants en mondkapjesplicht
Italië neemt eind deze maand afscheid van de meeste coronamaatregelen. De coronapas wordt pas vanaf 1 mei afgeschaft, maar buitenlanders hoeven met ingang van 1 april zo’n vaccinatie- of herstelbewijs niet meer te tonen in restaurants, meldt persbureau Ansa.
De regering in Rome heeft een tweefasenplan daarvoor goedgekeurd, hoewel het aantal besmettingen nog oploopt. Het land staat evenwel klaar nieuwe beperkingen op te leggen als de situatie verslechtert, zei premier Mario Draghi. Het is tijd voor heropening van de economie en beperking van het onderwijs op afstand, zei hij volgens Ansa.
Vanaf april is een coronapas niet langer nodig voor wie ergens buiten wil gaan eten. Mensen mogen dan naar hun werk gaan als ze negatief zijn getest, dus een bewijs van vaccinatie of herstel is dan niet langer verplicht. Voor werknemers boven de 50 jaar blijft dat wel het geval tot juni. De boete bij overtreding blijft voor hen tot die tijd van kracht.
Mondkapjes
Met ingang van 1 mei kunnen Italianen ook in restaurants binnen eten zonder vaccinatiepas. Met het afscheid van de ‘groene pas’ worden dan de maatregelen in scholen, het openbaar vervoer en elders in de maatschappij vergaand versoepeld. Zo zijn mondkapjes in binnenruimtes dan niet meer verplicht.
De noodtoestand die geldt vanwege corona blijft in stand tot 31 maart. Dan wordt het Italiaanse OMT dat de regering adviseert ontbonden, maakte Draghi bekend. Italië rapporteerde bijna 80.000 nieuwe besmettingen, ongeveer 7000 meer dan een dag eerder. Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 neemt wel af.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal
Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt. -
Britse supermarkten wantrouwen verarmde klanten: kaas, spek, paracetamol en oploskoffie beveiligd
De inflatie en de verarming in het Verenigd Koninkrijk slaan zodanig toe dat supermarkten op onder meer waspoeder en vlees beveiligingsstickers plakken om winkeldiefstal het hoofd te bieden. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
FBI-agent (79) die jarenlang voor de Russen spioneerde, overleden in Amerikaanse cel
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Ongewone aanpak lerarentekort in België: beste leerkracht krijgt meer betaald
België grijpt naar een ongewoon middel om het lerarentekort op te lossen: ongelijke beloning op basis van prestatie, bepaald door de schoolbesturen. Zou zoiets in Nederland ook werken?Vakbondsvoorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Wat ik er mooi aan vind, is dat het meesterschap beloont.”