Israël sluit alle stranden na 'enorme ecologische ramp’
VIDEOIsraël heeft alle stranden tot nader order gesloten. Eerder deze maand lekten er tonnen teer in de oostelijke Middellandse Zee door een lekkage op een schip. Meer dan 160 kilometer kustlijn is besmeurd. De Israëlische natuur- en parkenautoriteit heeft de lekkage een ‘enorme ecologische ramp’ genoemd.
Delen per e-mail
Activisten ontdekten vorige week na een zware storm klodders zwarte teer aan de Israëlische kust. Lokale fauna heeft grote schade opgelopen, zo heeft het Israëlische ministerie van Landbouw vandaag vastgesteld nadat er een jonge vinvis dood aanspoelde. Het dier stierf door het inslikken van de stroperige zwarte vloeistof.
Het ministerie van Milieubescherming en activisten schatten dat er minstens duizend ton teer al aan land is gespoeld. Het ministerie probeert te bepalen wie verantwoordelijk is. Yoav Ratner, coördinator van het noodplan voor olievlekken van het ministerie, zegt dat er nog veel onbekend is over de omvang van de ecologische schade en dat het daarom moeilijk te zeggen is hoe lang het opruimen zal duren.
Duizenden vrijwilligers gingen dit weekend naar de stranden om te helpen. Een aantal van hen werd in het ziekenhuis opgenomen nadat ze giftige dampen hadden ingeademd. Het leger heeft duizenden soldaten ingezet om te helpen bij de operatie.
Blootstelling
De ministeries van Milieubescherming, Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken hebben vandaag een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze het publiek adviseren om de hele 195 kilometer lange Middellandse Zeekust van het land niet te bezoeken. ‘Blootstelling aan teer kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid', aldus de ministeries.
Minister van Milieubescherming Gila Gamliel denkt dat het opruimproject miljoenen dollars zal kosten. Premier Benjamin Netanyahu bezocht vandaag een van de met teer bedekte stranden van het land en prees het werk van het ministerie.
Wake-up call
Israëlische milieugroeperingen zeiden vandaag tijdens een persconferentie dat het ministerie bedroevend onvoldoende gefinancierd is en dat de bestaande wetgeving weinig doet om milieurampen te voorkomen of aan te pakken. Arik Rosenblum, directeur van de Israëlische milieugroep EcoOcean, zegt dat het ministerie ‘deze situatie en vele andere situaties bestrijdt met de handen op de rug’ vanwege ontoereikende wetgeving.
Ze waarschuwden dat deze ramp een wake-up call zou moeten zijn voor verzet tegen een geplande oliepijpleiding die de Verenigde Arabische Emiraten en Israëlische oliefaciliteiten in Eilat verbindt, de thuisbasis van bedreigde koraalriffen in de Rode Zee.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Omstreden metalgitarist die carrière kwijt is bekent schuld: 'Ik bestormde het Capitool’
Een bekende Amerikaanse metalgitarist gaat vermoedelijk enkele jaren de gevangenis in, nadat hij vandaag heeft toegegeven dat hij begin januari heeft bijgedragen aan de bestorming van het Capitool in Washington. De 52-jarige Jon Schaffer, met zijn bands Iced Earth en Demons & Wizards een graag geziene gast op (Nederlandse) festivals, pleitte schuldig aan het betreden van een gebouw met bear spray en het belemmeren van het Congres. -
PREMIUM
Vijf vragen over het oplopende conflict rond het Iraanse kernprogramma
Het Iraanse nucleaire programma staat volop in de schijnwerpers. Terwijl in Wenen wordt onderhandeld om het kernakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen, schendt Teheran afspraken als gevolg van een ‘schaduwoorlog’ met Israël. Vijf vragen over de snel oplopende spanningen. -
PREMIUM
Conflict in Oekraïne: naar elkaar loeren vanuit de loopgraven
Oekraïne zal de oorlog in het oosten van het land niet hervatten, verzekerde de minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba dinsdag nog eens. Maar de NAVO maakt zich zorgen en de Amerikaanse president Biden wil een top met zijn Russische collega Poetin om het conflict te bespreken. -
Update
Iran beschuldigt Israël van sabotage nucleaire installatie en zweert wraak
Het incident in de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz gisterochtend (zondag) zou gaan om een aanval van Israël. Volgens functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is, schrijft The New York Times. -
Prins Philip dooft vuur na explosie aan geweld in Noord-Ierland
Jongeren steken auto’s in brand, gooien molotovcocktails naar politieagenten en rellen op diverse plekken in Noord-Ierland. Het geweld roept herinneringen op aan The Troubles.
-
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven. -
Braziliaanse verpleegster troost patiënt met ‘hand van God’
Een verpleegkundige op een isolatieafdeling voor coronapatiënten in het Braziliaanse São Carlos heeft een geïsoleerde coronapatiënt getroost met 'de hand van God’. Ze vulde twee vastgebonden wegwerphandschoenen met warm water, waardoor het leek alsof haar patiënt iemands hand vast hield. -
Navalny’s vrouw na eerste bezoek in strafkamp: ‘Ik maak me nu nog meer zorgen om hem’
Ruim twee maanden na hun laatste oogcontact in een rechtszaal in Moskou heeft Julia Navalny haar echtgenoot Aleksej weer gezien. Opnieuw achter glas maar ditmaal in volledig andere omstandigheden: sterk vermagerd en verzwakt door zijn opsluiting en hongerstaking in de strafkolonie ten oosten van Moskou. ‘Ik weet dat hij niet op zal geven’, schrijft ze op Instagram.