Israël eist verbod op omstreden carnaval in Aalst: ‘België moet zich kapot schamen’

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept de Belgische overheid op om de carnavalsoptocht in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft Israël Katz gezegd op Twitter.

,,België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten”, klinkt het.

Respectloos

De carnavalsoptocht in Aalst kwam vorig jaar in opspraak omdat op een praalwagen joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Na de editie van vorig jaar kwam er niet alleen kritiek van de joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. 

In december schrapte de VN-organisatie op aandringen van burgemeester Christoph D’Haese het evenement van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Katz had dat toen al toegejuicht als een ‘morele beslissing die gebaseerd was op principes’.

Vrees voor vloedgolf aan joodse karikaturen
Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden gisteren in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich ‘grote zorgen’ maken om het evenement. Ze riepen het stadsbestuur en de organisatoren op om maatregelen te nemen ‘zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft’.

Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.

Klachtenloket
Als tegenreactie komt er dit jaar een speciaal klachtenloket voor racisme en xenofobie, dat 24 uur open is. Deze editie wordt ook de zwaarst beveiligde ooit: honderd camera’s, een heli die het feestgedruis in de gaten houdt, een parcours dat hermetisch afgesloten wordt voor onbevoegden en 10 procent meer agenten dan gewoonlijk. ,,Er zullen niet minder dan 825 shifts gedraaid worden”, aldus D’Haese.

Israel Katz.
Volledig scherm
Israel Katz. © EPA
Volledig scherm
© VTM
 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”