Volledig scherm
Abu Bakr al-Baghdadi in een interview met IS-persbureau Al-Furqan dat eind april werd gepost op een militante website. © AP

IS-leider roept op tot bevrijden vrouwelijke militanten

De leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, heeft in een audiobericht aanhangers opgeroepen om IS-vrouwen in Irak en Syrië te bevrijden. 

De terreurorganisatie heeft in die landen grote nederlagen geleden, waardoor veel IS-militanten daar nu in kampen zitten. Het is voor het eerst sinds april dat al-Baghdadi, als hij het daadwerkelijk is, iets van zich laat horen.

,,Broeders en zusters, doe uw uiterste best om hen te bevrijden”, zo roept hij IS-militanten op in de audioboodschap. ,,Als je hen niet met geweld kunt bevrijden, schroom dan niet om losgeld te betalen”, zegt hij op de tape, die werd verspreid door het eigen mediakanaal van IS. Daarnaast roept hij ertoe op de "agressors" aan te vallen.

IS heeft veel terrein verloren in het Midden-Oosten. Op het hoogtepunt had IS de macht over miljoenen mensen in onder meer Syrië en Irak. In 2014 werd het kalifaat uitgeroepen, dat onder leiding stond van al-Baghdadi.

  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.