IS eist aanslagen Sri Lanka op

videoTerreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Sri Lanka waardoor meer dan driehonderd mensen omkwamen. De beweging deed dat via het eigen persbureau Amaq maar gaf geen bewijzen.

,,De daders van de aanslagen die op onderdanen van de bondgenoten en christenen in Sri Lanka waren gericht, zijn strijders uit de Islamitische Staat", stelt IS in een verklaring. De terreurgroep heeft geen video's op foto's vrijgegeven van de aanslagplegers waarin te zien is dat zij trouw zweren aan IS. De afgelopen tijd heeft Islamtische Staat, dat terrein is verloren in Irak en Syrië, wel meer aanslagen opgeëist zonder daar bewijs voor te leveren.

De regering van de Aziatische eilandstaat, die voor de kust ligt van India, denkt dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanvallen op hotels en kerken zit. Mogelijk in samenwerking met de Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). De organisaties kregen volgens de autoriteiten mogelijk hulp uit het buitenland. Islamitische Staat komt dan al snel in beeld.

Verdachten opgepakt

Op Paaszondag werden in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd bij kerken en hotels. Daarbij vielen zeker 321 doden en raakten meer dan 500 mensen gewond. Onder de 39 buitenlandse doden zijn drie Nederlanders, twee vrouwen en een kind. Er zijn inmiddels veertig verdachten opgepakt, onder wie mogelijk een Syriër. 

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier

Camerabeelden van een van de terroristen in Sri Lanka
Volledig scherm
Camerabeelden van een van de terroristen in Sri Lanka © REUTERS