Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

Update/videoIran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten. © AFP

De Stena Impero zou zijn geënterd  ‘op verzoek van de haven- en zeevaartautoriteit van de provincie Hormozgan’ vanwege ‘niet-naleving van de internationale zeevaartwetgeving’, aldus de Iraanse autoriteiten. Het schip wordt naar een marinebasis op het Iraanse eiland Qeshm gebracht.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie liet persbureau Reuters snel weten dat onderzoek wordt gedaan naar de ontstane situatie. De Stena Impero vaart onder Britse vlag en is eigendom van Stena Bulk. De olietanker was op weg naar Saoedi-Arabië, maar maakte een scherpe bocht in de Straat van Hormuz - een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie - en lijkt nu op weg naar het noorden van Iran.

De Zweedse rederij zelf laat weten sinds 17.00 uur (Nederlandse tijd) geen contact met het schip te kunnen krijgen. Er zijn 23 bemanningsleden aan boord. Volgens Stena Bulk werd de Stena Impero in de Straat van Hormuz benaderd door ‘enkele kleine, onbekende vaartuigen en een helikopter’.

Mogelijk tweede tanker geënterd

Volledig scherm
Olietanker Mesdar. © AP

Veertig minuten later maakte een andere - in Engeland gevestigde en onder Liberiaanse vlag varende - olietanker een scherpe koerswijziging richting de Iraanse kust. Dat is volgens persbureau Reuters op radarbeelden te zien. Het gaat om het schip genaamd Mesdar dat westwaarts voer door de Straat van Hormuz. 

De Iraanse autoriteiten zeiden aanvankelijk niets over deze olietanker, maar de Britse regering sprak al wel over de inbeslagname van twee schepen. De autoriteiten noemden de Iraanse actie ‘onacceptabel’ en zeggen er alles aan te doen de schepen en hun bemanning vrij te krijgen. Buitenlandminister Jeremy Hunt zei dat er vrije zeevaart moet blijven in de Perzische Golf en dat alle schepen er veilig moeten kunnen varen. ,,Ik ben zeer bezorgd door de confiscatie van deze schepen door de Iraanse autoriteiten”, aldus Hunt. De Britse ambassadeur in Teheran is gevraagd contact op te nemen met het Iraans ministerie van Buitenlandse Zaken om opheldering te krijgen.

Later vanavond werd bekend dat de Mesdar voor een tweede keer zijn koers had gewijzigd. In plaats van richting het noorden van Iran, ging het schip weer westwaarts door de Straat van Hormuz. Volgens het Iraanse persbureau Tasmin was de Mesdar niet geconfisqueerd, maar had de tanker wel een waarschuwing gekregen. De Iraanse Revolutionaire Garde meldt dat de tanker is tegengehouden om de kapitein te wijzen op het belang van veilig navigeren en inachtneming van de milieuregels. Daarna mocht het schip zijn reis voortzetten.

Norbulk Shipping, de eigenaar van de Mesdar, meldde daarna dat de tanker rond 18.30 uur Nederlandse tijd was geënterd door gewapende troepen. Nu is het schip echter weer vrij zijn weg te vervolgen. 

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde de Britse regering steun. Deze affaire is volgens hem de nieuwste ontwikkeling die een harder optreden tegen Teheran rechtvaardigt. ,,Dit laat weer eens zien wat ik steeds zeg over Iran: narigheid, niets dan narigheid”.

Spanningen

Volledig scherm
De Stena Bulk. © EPA

De Iraanse actie is een volgend hoofdstuk in de opgelopen spanningen tussen Iran enerzijds en de Verenigde Staten en Groot-Brittannië anderzijds. De VS beschuldigden Iran van het aanvallen van olietankers met zeemijnen. De Britten schaarden zich achter de VS.

Iran schoot in juni een drone van Amerika uit de lucht en gisteren deden de Amerikanen naar eigen zeggen hetzelfde. 

Een week geleden zouden drie gewapende schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde zonder succes geprobeerd hebben om beslag te leggen op een Britse olietanker in de Perzische Golf. Een week daarvoor hielden de Britten samen met de lokale autoriteiten de Iraanse olietanker Grace 1 tegen in Gibraltar. Er werd beslag op het schip gelegd. Er werd vermoed dat die tanker olie ging leveren in Syrië, wat betekent dat EU-sancties overtreden zouden worden. Gisteren besloten de autoriteiten in Gibraltar de Iraanse tanker voorlopig aan de ketting te houden.

Olieprijzen omhoog na tegenhouden tanker
De bekendmaking van de Iraanse Revolutionaire Garde dat het een Britse olietanker heeft tegengehouden in de Straat van Hormuz zorgde onmiddellijk voor snel oplopende olieprijzen.

De onrust rondom de Perzische Golf en de door de Straat van Hormuz daarmee verbonden Golf van Oman zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie.  Rederijen maken zich zorgen om de veiligheidssituatie in de regio.