Iraanse minister duikt op tijdens G7-top in Biarritz

Geheel onverwacht is op de G7-top in Zuid-Frankrijk de minister van Buitenlandse Zaken van Iran opgedoken. Javad Zarif arriveerde vanmiddag met een Iraans regeringsvliegtuig op het vliegveld van Biarritz. Hij zou daar een ontmoeting hebben met de G7-leiders die in de kustplaats zijn voor hun jaarlijkse top.

In diplomatieke kringen wordt gesproken van een stunt van de eerste orde. Naar verluidt heeft de Franse president en gastheer Emmanuel Macron de aanwezigen verrast. De Italiaanse premier Conte hoorde van de komst van Zarif van journalisten. Franse media meldden eerder dat het Iraanse vliegtuig was gespot door flightradar24.com, een website die wereldwijd alle vliegtuigbewegingen volgt. 

Donald Trump werd door journalisten gevraagd naar een mogelijke en zeer verrassende participatie van de Iraniërs. ‘Geen commentaar’, zei de Amerikaanse president. Gastheer Emmanuel Macron sprak ter voorbereiding van de top afgelopen week al met Zarif. Volgens Franse bronnen in Biarritz zal de Iraanse minister daar overleggen met niet nader genoemde hoge Franse regeringsvertegenwoordigers. Een gesprek met de Amerikanen is niet voorzien. Onlangs tikte Donald Trump zijn Franse collega bestraffend op de vingers dat die met diens toenadering tot Iran niet moest denken dat hij namens de Verenigde Staten kon spreken.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif is in het Franse Biarritz geland.
Volledig scherm
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif is in het Franse Biarritz geland. © AFP

Sussen

Europese leiders zijn al maanden bezig met pogingen de hoogoplopende ruzie tussen de Verenigde Staten en Iran enigszins te sussen. President Trump trok zijn land terug uit het door zijn voorganger Barack Obama gesloten, internationale, akkoord van 2015. Daarin werd opheffing van de handelssancties tegen Iran gekoppeld aan een gecontroleerde inperking van het Iraanse nucleaire programma. 

Amerikanen en Iraniërs staan op gespannen voet in de Straat van Hormuz.
Volledig scherm
Amerikanen en Iraniërs staan op gespannen voet in de Straat van Hormuz. © AFP

Eerder vandaag liet de Franse delegatie in Biarritz weten dat de leiders het er over eens waren dat Macron gesprekken zou voeren met de Iraniërs. Maar het verrast iedereen als dat nu meteen gebeurt.

Bereid

Ondanks de opgelopen spanningen in de Golf van Hormuz had Iran zich eerder bereid getoond de voor de economie van het land cruciale nucleaire deal te redden en om de onderhandelingen te hervatten, ook met de Verenigde Staten. In het akkoord staat onder meer dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele nucleaire activiteiten - zoals de opwekking van elektriciteit en medische research - maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom. Vanwege de houding van Donald Trump meldde Iran vorige maand zich niet meer aan die limiet te houden en zou het naar eigen zeggen de uraniumverrijking tot 5 procent opvoeren.

De Iraanse leider Rohani stelde al eens dat een en ander kon worden gecorrigeerd als alle Amerikaanse sancties opgeheven zouden worden.

Franse president Macron vertelde dat de G7-top actie wil ondernemen in het Amazonegebied om de enorme bosbranden te bestrijden