Volledig scherm
De Amerikaanse ambassade op Cuba, waar diplomaten op geheimzinnige wijze hersenletsel opliepen. © EPA

'Inlichtingendiensten VS verdenken Russen van akoestische aanvallen'

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Rusland verantwoordelijk is voor het hersenletsel dat Amerikaanse diplomaten op mysterieuze wijze opliepen. 

De zaak draait rond vermeende 'aanvallen' op Amerikaans diplomatiek personeel in Cuba. Die begonnen in 2016 en troffen 26 overheidsmedewerkers. Slachtoffers maakten melding van vreemde geluiden, waardoor al snel werd gesproken over 'akoestische aanvallen'.

De VS besloten vanwege de aanvallen om diplomaten terug te halen uit Cuba, maar dat land wordt kennelijk niet gezien als hoofdverdachte. De bronnen zeggen dat er sterke vermoedens bestaan dat Rusland achter de incidenten zit. Het bewijs zou echter niet hard genoeg zijn om Moskou openlijk te beschuldigen.

Onderzoekers, die zich baseren op onderschepte communicatie, vermoeden dat er onder meer een elektromagnetisch wapen is gebruikt op de Amerikanen. Er worden testen uitgevoerd om het effect na te gaan, waaronder op dieren, meldt NBC News. Inmiddels zou overigens zijn uitgesloten dat alleen geluidsgolven zijn gebruikt.