Indiase dorpelingen vinden dode kudde olifanten, dieren mogelijk geraakt door bliksem
VIDEOBewoners van een dorpje in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam troffen gisteren aan de rand van het Kundoli-reservaat een kudde dode olifanten aan. Onderzoek moet uitwijzen wat de reden voor de massale sterfte onder de dikhuiden is. Een eerste inspectie wijst in de richting van een blikseminslag, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.
Veertien van de levenloze olifanten, waaronder vijf kalfjes, lagen vlak bij elkaar op een heuvel. Nog eens vier andere werden door wildbeheerders in het omringende bos gevonden. De lokale overheid heeft opdracht gegeven tot een onderzoek in het op 160 kilometer van de staatshoofdstad Gauhati gelegen natuurgebied.
Volgens natuurminister Parimal Suklabaidya duiden de eerste aanwijzingen op een blikseminslag. Inwoners van het gebied verklaarden dat het noodweer woensdagavond laat toesloeg. Een parkwachter, die liever anoniem blijft, zegt dat hij in de omgeving van de omgekomen dieren een aantal verbrande bomen heeft gezien.
Hoewel er eerder olifanten door de bliksem zijn gedood, wil Suklabaidya toch ook andere oorzaken niet uitsluiten. Hij vindt achttien tegelijk wel erg veel ,,Er kan een andere oorzaak zijn’’, zegt hij. ,,Zoals ziekte of vergiftiging.’’ Om zeker te zijn van de doodsoorzaak verrichtten dierenartsen autopsie.
Tekst gaat verder onder de foto.
Confrontaties
Op zoek naar voedsel verlaten de dikhuiden regelmatig het bos en richten daarbij schade aan in omringende dorpen. Daarbij worden niet alleen aangeplante gewassen verwoest, maar zijn ook meermaals dorpelingen in confrontatie met de olifanten gedood. Afgelopen week nog werd een 46-jarige vrouw vertrapt.
Mensen dringen daarnaast, op zoek naar landbouwgrond, steeds dieper door in de gebieden waar de wilde olifanten leven. Het Kundoli-reservaat huisvest zo’n zesduizend van de dieren. De Indiase boeren beschouwen de dieren als ‘ongedierte’ en schuwen gruwelijke methoden om hun oogst te beschermen niet.
Natuurbeschermers dringen er bij de Indiase overheid op aan om doorgangen voor de olifanten te realiseren, zodat de dieren zich van bos naar bos kunnen verplaatsen zonder met mensen in contact te komen. Meer dan eens leiden die confrontaties tot geweld tegen de olifanten in een poging ze te verjagen.
Vorig jaar juni leidde de tragische dood van een zwangere olifant tot ophef. Boze bewoners van een dorpje in de regio Attappadi gaven de kolos, die op zoek was naar water, een ananas gevuld met vuurwerk. Door de explosie brak de onderkaak van het beest, waardoor het de hongerdood stierf.
Tekst gaat verder onder de foto.
Oren in brand
In januari van dit jaar kwam een 40-jarige olifant om het leven, nadat dorpelingen een brandend kleed op de kop van het dier hadden gegooid. De stier liep ernstige brandwonden aan zijn oren op en stierf tijdens het transport naar een dierenkliniek. In verband met dit incident in de regio Tamil Nadu werden twee mannen opgepakt.
Siddharth Goenka, wildbeheerder in de staat Karnataka die zo'n 22 procent van alle olifanten in India herbergt, meldde in maart dat er tussen 2015 en 2019 ruim 2300 mensen om het leven zijn gekomen door olifanten. 510 van de dieren kwamen aan hun einde door elektrocutie, treinongelukken, stroperij en vergiftiging.
Nu compenseert de overheid de dorpelingen voor de schade en eventuele slachtoffers, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Om bewoners en olifanten tegen elkaar in bescherming te nemen, wordt voorgesteld om naast de doorgangen voor de dieren ook na te denken over herlocatie van de dorpen.
Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Video
Gruwelijke dood zwangere olifant nu ook politieke rel in India
India staat op zijn kop door de dood van een zwangere olifant. Hindoe-nationalisten grijpen de affaire aan voor een haatcampagne tegen moslims. Premier Modi, zakenlieden, acteurs en sporters eisen dat de daders worden gestraft. De eerste arrestatie is verricht. -
Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’
Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.
-
PREMIUM
Grote delen van China in de zomer overrompeld door het gezoem van de cicade
Het klinkt als een televisie die alleen ruis ontvangt, en dan op het hoogste volume. Het gezoem komt uit de bomen, dag in dag uit. Grote delen van China, waaronder Sjanghai, worden in de zomermaanden overrompeld door dit geluid, afkomstig van de cicade, een insect. Een bijzonder insect, dat in de Chinese cultuur een prominente plaats inneemt. -
Twaalf dagen na bezoek Pelosi: Amerikaanse parlementariërs landen in Taiwan
Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is vandaag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. -
Ook Huis van Afgevaardigden keurt klimaatplan Biden goed
Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer