Volledig scherm
Een betoger met een plakkaat met de foto van de inmiddels vrijgelaten Brit Simon Cheng. © EPA

In China vastgehouden Britse handelsattaché weer vrij

De medewerker van het Britse consulaat in Hongkong, die op 8 augustus verdween en in de Chinese stad Shenzen werd vastgehouden, is na twee weken gevangenschap weer vrijgelaten. Dat heeft de familie van de 28-jarige Simon Cheng bekendgemaakt.

Cheng, die werkte als handelsattaché op het Britse consulaat, bracht op 8 augustus een werkbezoek aan het nabijgelegen Shenzhen. Hij verdween die avond, kort nadat hij zijn vriend nog berichtjes had gestuurd dat hij op weg terug naar huis was. Een dag later kwam hij ook niet opdagen op zijn werk in Hongkong. 

Cheng werd volgens de politie in Shenzhen 15 dagen vastgehouden omdat hij de Chinese openbare veiligheidsregels had geschonden. Volgens de politie heeft hij de beschuldigingen tegen hem toegegeven.

De detentie en vrijlating van Cheng komen midden in een periode van grote onrust in Hongkong, een voormalige Britse kolonie die nu weer onderdeel is van China. De bevolking in Hongkong demonstreert al maanden voor meer democratie. De regering in Peking is niet van plan daaraan toe te geven en betogingen lopen vaak uit op ingrijpen van de politie.

  1. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”